СЕМ, ЦИК и АБРО подписаха споразумение за референдума

share

Тристранно споразумение за националния референдум беше подписано днес от Съвета за електронни медии, Централната избирателна комисия и доставчици на медийни услуги.

Придържане към професионалните и етични стандарти на журналистиката и обективно и балансирано представяне на позициите - това се задължават търговските медии след подписването на днешното споразумение. Подписи под него сложиха председателят на СЕМ Георги Лозанов, председателят на ЦИК Красимира Медарова и Атанас Генов от АБРО.

Доцент Лозанов коментира: "Аз, доколкото следя кампанията, доста се обърквам от посланията, които излизат в тази кампания. Имам нужда от медийна помощ, за да мога да взема за себе си решение дали и как да гласувам. Има нужда от повече експертно говорене, включително и повече журналистическо говорене, а по-малко политическо, защото от политическото говорене решението на конкретния въпрос по-трудно намира мотивации".

За полезността от референдума говори Красимира Медарова: "Това е инструмент за пряко участие на гражданите и действително е много важно те да разберат какво всъщност представлява възможността да упражнят правата си чрез национален референдум. Нашето желание е информационно разяснителната кампания да бъде по начин, по който гражданите да придобият по достъпна информация затова какво се случва и в какво те участват".

Водещи новини

Още новини