Чейндж бюрата с оборот от 342 млн. лв. за 2012 г.

share

342 млн. лв. е бил оборотът на обменните бюра у нас през декември миналата година.

Това показват данни, които постъпват в Националната агенция за приходите (НАП) от дистанционната връзка на касовите апарати със системите на данъчните. Внушителните постъпления са били реализирани от над 4500 обекта за обмен на валута, които в момента работят в България, пише "Монитор".

Според данните от онлайн връзката на НАП чейндж бюрата се нареждат на четвърто място сред секторите, отчели най-висок оборот през последния месец на 2012 г.

На първо място по приходи са магазините за търговия на дребно с хранителни стоки. Тези обекти са отчели 610,6 млн. лв. оборот през декември.

Трябва да се има предвид обаче, че преди Коледа и Нова година продажбите на храни и напитки значително се увеличават. Според приходната агенция традиционно през декември оборотът на тези магазини скача между 2 и 3 пъти.

Бензиностанциите и обектите за продажба на смазочни материали пък са отчели приходи в размер на 460,7 млн. лв. през последния месец на 2012 г. С този оборот те се нареждат на второ място по оборот сред търговците, свързали касовите си апарати със системите на данъчните. Трети са обектите за търговия на едро с хранителни стоки. Техният оборот е 356,7 млн. лв.

От данните на данъчните става ясно още, че значителни постъпления са отчели и магазините за търговия на едро с алкохол и тютюневи изделия. През последния месец на миналата година оборотът на тези обекти възлиза на 142,7 млн. лв. Почти същата сума през декември сме похарчили и за лекарства.

Данните на НАП показват още, че в страната има 363 420 касови апарата. Процесът по свързване на фискалните устройства със системите на данъчните започна преди две години. В момента само такситата не отчитат оборотите си в реално време в НАП.

Водещи новини

Още новини