Разследват схемата на Сам Алтман за дигитална идентификация

Getty Images, архив
share

Преди повече от година шефът на ChatGPT стартира свое странично начинание. Проектът, наречен Worldcoin, съчетава криптовалута, световна дигитална идентификация и сканиране на ириса на окото в едно. Сега в много държави са започнали разследвания, защото никой не знае какво се случва с биометричните данни, предава Futurism.

Проектът, наречен от мнозина "алтруистичен", цели да осигури необходими идентификатор и система за получаване на основен базов доход.

Предполага се, че схемата работи по следния начин: сканирате ириса си с металното кълбо, управлявано от доброволец ентусиаст, и получавате 25 броя от криптовалутата на Сам Алтман. На базата на биометричните си данни получавате дигитална идентификация, записана в блокчейна на Worldcoin.

Worldcoin на Сам Алтман поскъпна с над 40% след пускането на Sora

Worldcoin обаче се разследва в най-малко 14 страни на три континента, включително Франция, Обединеното кралство, Южна Корея и Чили. Причината е голямата непрозрачност около проекта. Раздаването на пари за биометричните данни също е доста съмнително.

В интервю за WSJ главният служител по поверителността на Worldcoin Деймиън Киърън каза, че такова недоверие е неизбежно и че компанията работи с регулаторите. Досега обаче единственият голям ход, произтичащ от такова предполагаемо сътрудничество, е обещанието на Worldcoin да провери дали хората, които се регистрират, не са непълнолетни.

Компании и правителства ще използват технологията за сканиране на ириса и проверка на самоличността

Междувременно в много от страните, в които проектът е разследван, се е стигнало до спиране на валутата в границите им. В Аржентина проектът дори беше глобен с 200 000 долара заради предполагаеми злоупотреби с клаузи в условията на услугата.

Трябва да се отбележи, че Worldcoin никога не е пуснал официално действителната си криптовалута в Съединените щати поради "регулаторна несигурност". Кения пък е единствената страна приключила разследването си и дала възможност на проекта да продължи по обичайния си начин.

Водещи новини

Още новини