Илон Мъск съди Сам Алтман и OpenAI

  • 01 март 2024 12:15

  • 1388
  • 1
Илон Мъск съди Сам Алтман и OpenAI
© Getty Images, архив

Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, съди компанията OpenAI и нейния главен изпълнителен директор Сам Алтман, наред с други, обвинявайки ги в нарушаване на договорни споразумения, сключени, когато Мъск е помогнал за създаването на ChatGPT през 2015 г., съобщава Ройтерс, визирайки дело, заведено в четвъртък в Сан Франциско.

В делото се казва, че Алтман, заедно със съоснователя на OpenAI Грег Брокман, първоначално са се обърнали към Мъск да направят компания с нестопанска цел с отворен код, която да разработва технология за изкуствен интелект за "благото на човечеството".

Фокусът на подкрепяната от Microsoft компания обаче, насочен върху търсенето на печалби, нарушава това споразумение, посочиха адвокатите на Мъск по делото. От OpenAI и Microsoft, както и самият Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, не отговориха незабавно на искането за коментар от страна на Ройтерс. Агенцията напомня, че Мъск е съосновател на OpenAI през 2015 г., но се оттегли от борда на компанията през 2018 г. Илон МъскИлон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, изобретател, е шеф на производителя на електрически превозни средства Tesla, а през октомври 2022 г. купи социалната медийна платформа Twitter за 44 милиарда долара, след което я прекръсти на "Х".

Мъск твърди, че са му предлагали акции в OpenAI. Отказал, сторило му се неетично

ChatGPT, чатботът на OpenAI, се превърна в най-бързо развиващото се софтуерно приложение в света в рамките на шест месеца след стартирането му през ноември 2022 г. Той също така предизвика пускането на конкурентни чатботове от страна на технологични гиганти като Microsoft и Alphabet (компанията майка на Google) и от страна на серия стартиращи фирми, които се възползваха от рекламата, за да си осигурят многомилярдно финансиране, пише БНР.

От дебюта си ChatGPT е възприет от мнозина компании за широк спектър от задачи - от обобщаване на документи до писане на компютърен код, поставяйки началото на надпревара сред големите технологични компании да пуснат свои собствени предложения, базирани на генеративен изкуствен интелект (ИИ или AI).

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1388 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.03.04 | 09:34

1
Това не е ли Жан Виденов?

Добави коментар

Водещи новини