Бивш служител на OpenAI разкри причината за уволнението на Сам Алтман през есента на миналата година

  • 29 май 2024 14:16

  • 1094
  • 1
Бивш служител на OpenAI разкри причината за уволнението на Сам Алтман през есента на миналата година
© Getty Images, архив

Събитията от ноември, довели до четиридневната оставка на основателя на OpenAI Сам Алтман и последвалото му завръщане като главен изпълнителен директор на компанията със съпътстваща смяна на членовете на борда, продължават да се оценяват от участниците в процеса. Според Хелън Тонер, която напусна борда, Алтман е допринесъл за "токсична атмосфера" в компанията.

Тя сподели оценката си в интервю за The Ted AI Show, което беше излъчено миналия вторник. Според Тонер, един от катализаторите за оставката на Алтман през ноември са били двама ръководители на компанията, които са се оплакали от психологическо унижение. Бордът е получил скрийншоти на кореспонденция от тях и документи, доказващи такива прецеденти.

Самият Алтман е описан от бившия член на борда Хелън Тонер като "манипулативен мениджър, който е допринесъл за токсичната атмосфера в компанията".

Секс партита и LSD: какво се случва зад кулисите на OpenAI?

Като се има предвид, че сегашното ръководство не обича да "забърква каши", забележките на Тонер бяха критикувани от председателя Брет Тейлър, който побърза да напомни на борда, че разследването на ноемврийските събития, проведено от специална комисия на борда на OpenAI, вече е стигнало до своите заключения и не трябва да се преразглежда. След това бордът стигна до заключението, че оставката на Алтман през ноември миналата година не се дължи на загриженост на борда относно безопасността на разработките на компанията, скоростта на тези разработки, финансовите резултати на OpenAI или изявленията пред инвеститори, клиенти или бизнес партньори, пише dir.bg.

Бившият стратег на "Гугъл" Скот Дженсън: Основният им мотиватор за работа по ИИ е страхът и алчността

Когато Сам Алтман се върна на поста главен изпълнителен директор четири дни след оставката си, решението беше подкрепено от мнозинството от 700-те служители на компанията. Служителите заплашиха управителния съвет с масово напускане и поискаха Алтман да бъде върнат като главен изпълнителен директор.

Алтман за секретния Q* проект: Имаме тайни, за които не сме готови да говорим

Както признава Хелън Тонер, тогава служителите на OpenAI са били накарани да повярват, че компанията не може да оцелее без него. Когато станало ясно, че завръщането му ще бъде неизбежно, служителите на OpenAI просто се страхували, че тези, които откажат да подкрепят Алтман, могат да бъдат уволнени.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1094 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.29 | 15:44

1
Съпрyгът ми и аз свaлиxме излишнитe килoгpами бeз диeтa и cпopт и самo за две сeдмици. Най-ефeктивното лeкаpcтвo, което помогна на милиoни и ще ви пoмогнe:----> shorter.me/keto

Добави коментар

Водещи новини