Русия ще търси Божествената частица в нов андронен колайдер

Getty Images/Guliver
share

Първа копка за сградата на бъдещ нов адронен колайдер НИПА (Nuclotron-Based Ion Collider Facility) беше направена през март в Дубна, Русия. Целия комплекс ще бъде готов през 2020 г.

В края на 2019 г. по предварителни планове трябва да се състои първото пускане на колайдера, но не в неговата пълна мощ. Пълноценната му работа се очаква да започне през 2023 г., съобщава "Стандарт".

Проектът е грандиозен - в него участват 16 научни институции от Русия и 79 институции от Франция, Германия, Италия, Китай, Южна Африка, Индия. Това ще бъде огромно съоръжение - пръстен с периметър 503 метра, като това в CERN, което ще работи на основата на сблъсък на снопове от тежки йони. То ще представлява уникален набор от колайдер - детектори, работещи със свръхпроводящ газ, които ще изследват суперплътни състояния на веществото.

Успехът на подобни свръхсложни изследователски комплекси се отчита не по класическите методи, а по наблюдаваните аномалии в поведението на материята, които не се срещат в природата. Авторите наричат проекта НИПА - "Вселената в лаборатория". "Основната цел на проекта НИПА ще бъде изучаването на гъстата барионна материя - това е състояние на веществото, което не се наблюдава в земни условия. Особено интересен за учените е моментът, в който тази материя достигне своята максимална плътност, която се очаква да бъде близо до състоянията на материята в неутронните звезди", казва директорът на лаборатория за физика на високите енергии Владимир Кекелидзе.

Водещи новини

Още новини