Студ, гръмотевични бури и порои връхлитат страната: Ето къде ще ударят най-мощно

  • 15 май 2024 21:57

  • 91766
  • 1
Студ, гръмотевични бури и порои връхлитат страната: Ето къде ще ударят най-мощно
© Gettyimages

Студ, гръмотевични бури и порои връхлитат страната: Ето къде ще ударят най-мощно. Алармата биха експертите от Мeteobalkans.

По данни на SPM силни гръмотевични бури ще се образуват към 18-19 май, като причината е преминаващо през страната вълново смущение.

През следващите дни ще наблюдаваме благоприятни условия за развитите на добре организирани гръмотевични бури над Сърбия, Западна и Централна България и Румъния. По-значителни ще са явленията над Централна Сърбия и България и отчасти Южна Румъния, като там, ще се образуват силни мезо-конвективни системи. 

Ще има условия и за суперклетки, както и за едра и средна по размер градушка.  

Силни бури връхлитат България тези дни

Лошото време ще се задържи и след 20-ти май, като атмосферата ще остане нестабилна и след обяд ще имаме чести валежи и силни гръмотевични бури. Температурите ще се повишат, а вероятността от по-екстремни явления ще се задържи висока, съобщава meteobalkans.com. 

През нощта срещу четвъртък над цялата страна ще преобладава променлива облачност. Валежи от дъжд се очакват над Югозападна и Централна България, където на места ще са и значителни по количества. Без валежи ще се задържи над Източна България.

Ще има условия и за мъгли на места из Тракия и по билата от Стара планина.Ще духа слаб източен вятър. 

Минималните температури ще се повишат и ще са между плюс 7°С и плюс 12°С. По-хладно ще се задържи само над котловините от Западна България  – до 8-9°С. 

През деня в четвъртък облачността ще е по често значителна и на много места, предимно над Югозападна, и Южна България - с валежи от дъжд, ще има условия и за гръмотевици. Почти без валежи ще е над Източна България

Очакваните максимални температури ще бъдат между 15° и 18°С.

Времето в София

През нощта срещу четвъртък  ще преобладава променлива облачност. Очакват се и валежи от дъжд. Минималните температури ще са между 7-8°С, а максималните – около 16-17°С. До обяд валежите в столицата ще спрат, но след обяд от югозапад ще започнат нови валежи от дъжд. Ще духа слаб югоизточен вятър. 

Времето по планините

Ще се задържи предимно облачно, дъждовно, а по билата  и мъгливо. След обяд и с развитие на купсто-дъждовна облачност. През деня по-значителни ще са валежите над Рило-Родопската област. Над 1900-1800 метра надморска височина се очакват и валежи от сняг. 

Ще духа силен североизточен вятър, но след обяд ще отслабне. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 8°, на 2000 метра – около 1°.

Времето по Черноморието

През нощта срещу четвъртък  ще преобладава разкъсана облачност. Ще духа слаб до умерен югоизточен вятър. През деня ще е предимно облачно.

Максималните температури ще са между  14-15°С по Северното Черноморие и до 18-19°, по Южното Черноморие. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще бъде 1-2 бала. 

Времето на Балканите

Очакват се значителни валежи над Северна Македония, Гърция, Албания и Югозападна България. Над останалата част от полуострова облачността ще е разкъсана. Ще имаме и повече слънчеви часове в Южна Гърция и по Адриатическото крайбрежие. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
91766 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 06:08

1
❤️ Г­о­р­­е­щ­­и­­­ ­­м­­о­­­м­и­ч­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­и­­­ ­­­о­ч­­­а­­­к­­в­а­­т ­-­ X­­­1­8­.­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини