В Нидерландия се споразумяха за съставяне на дясно правителство

  • 15 май 2024 18:45

  • 502
  • 3
В Нидерландия се споразумяха за съставяне на дясно правителство
© Getty Images (архив)

Нидерландските партийни лидери днес постигнаха споразумение за формирането на дясно правителство, съобщи крайнодесният политически лидер Герт Вилдерс, цитиран от Ройтерс. Това стана почти шест месеца след изборната победа на Вилдерс, който каза, че няма да бъде министър-председател.

„Имаме споразумение между партньорите. Парламентарните групи на четирите партии сега ще трябва да отговорят на споразумението, преди то да бъде финализирано по-късно през деня“, каза Вилдерс.

Това открива перспективата още една страна от Европейския съюз да се ориентира към крайната десница седмици преди изборите в целия ЕС, посочва Асошиейтед прес.

Нидерландия се приближава към смесено правителство от политици и технократи

Вилдерс каза, че самият той няма да бъде министър-председател, тъй като личността му остава твърде крайна за коалиционните му партньори, но неговата Партия на свободата ще бъде движещата сила в коалицията. Тъй като крайнодесните и популистките партии вече са част от или ръководят половин дузина правителства в 27-членния блок, те изглежда са в позиция да постигнат значителни резултати на изборите за ЕС от 6 до 9 юни.

За момента не е ясно кой ще стане премиер.

Това все още е от решаващо значение. Ако искате едно правителство да успее, трябва да имате министър-председател, който да обединява, каза Питър Омцихт, лидер на центристката партия „Нов обществен договор“.

Дясноцентристката Народна партия за свобода и демокрация на досегашния министър-председател Марк Рюте и популисткото Фермерско-гражданско движение участваха в коалиционните преговори.

По-рано днес Вилдерс каза, че днешният ден може да стане „исторически“, ако партията му най-сетне бъде допусната в правителството. Преди десетилетие тя подкрепи правителство на малцинството, но не беше част от него. Партията на свободата на Вилдерс спечели 37 места в 150-местната долна камара на нидерландския парламент, а четирите партии заедно имат комфортно мнозинство от 88 места. След две десетилетия в опозиция Вилдерс изглежда имаше шанс да оглави управлението на страната, дълго време известна с толерантното си общество, но той се оттегли в интерес на прокарването на повечето от програмите си.

От Финландия до Хърватия твърдолинейни десни партии са част от европейските управляващи коалиции, а крайнодесни или популистки премиери ръководят Унгария, Словакия и Италия, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
502 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.05.25 | 06:09

3
❤️ Г­о­­­р­­е­­щ­­­и­­­ ­­м­­о­м­и­­­ч­­­е­т­­­а­­ ­в­­­и­ ­о­­ч­­а­к­в­­а­­­т ­­­-­­­ X­­­1­­8­­.­­­F­U­­­N
7

2024.05.15 | 18:56

2
Браво на Герт Вилдерс !
4

2024.05.15 | 18:55

1
Евала на Вилдерс !!!

Добави коментар

Водещи новини