Електронни рецепти и направления от 2018 година

  • 11 юни 2016 14:01

  • 2471
  • 0
Електронни рецепти и направления от 2018 година
© Getty Images/Guliver

Рецептите за лекарства ще станат електронни най-рано през 2018 г. Това предвижда план на правителството за отворено управление. Тогава ще има и работещ софтуер за издаване на електронни направления за прегледи при лекар специалист.

Новата система с електронни документи в здравеопазването трябваше да е готова още догодина. Това обаче няма да стане заради отложеното издаване на лични карти с чип, гласи неофициалното обяснение.

Електронният идентификатор в чипа на документите трябва да служи за вход до електронните здравни документи заедно с пръстовите отпечатъци на пациента, съобщава"24 часа".

Въвеждането на електронни направления и рецепти трябва да намали времето за издаване на документи и съответно опашките пред лекарските кабинети, се казва в плана на правителството. Освен това ще има по-добър контрол върху харченето на парите за здравеопазване.

От юни 2017 г. пък планът за отворено управление предвижда да отпадне съдебната регистрация за неправителствените организации. Така те вече ще се регистрират като фирмите - директно в Агенцията по вписванията. Регистрацията от съда остава за профсъюзните организации и политическите партии.

Също от юни догодина е предвидено Столичната община да започне да публикува бюджета си не само като таблици, но и с разбираеми за гражданите обяснения.

Калина Христова
2471 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини