Проф. Григор Димитров разтълкува решението на КС за отмяна на лимитите на болниците

  • 15 април 2024 18:02

  • 1133
  • 1
Проф. Григор Димитров разтълкува решението на КС за отмяна на лимитите на болниците
© Кадър: Нова телевизия

Решението на КС за отмяна на лимитите на болниците е взето, за да компенсира неспособността на държавата да осигури лечение на своите граждани. Има огромни деформации по отношение на обема на лечебните заведения, които получават средства от Здравната каса. Причината е безконтролното нарояване на частни лечебни заведения. Това заяви членът на Надзорния съвет на НЗОК проф. Григор Димитров в предаването „Денят на живо” по Нова нюз.

„Доводите на КС са верни от гледна точка на пациентите. В София има 87 лечебни заведения, които ползват средства от бюджета на НЗОК, още 14 в София област, в Бургас те са 24. Това се дължи на неспазването на посоченото в Националната здравна карта, а водещите са корпоративните интереси”, подчерта той.

„85 млн. лева са средствата за надлимитна дейност, в същото време имаме над 22 милиона лева неизползвани средства. За 11 години населението на България е намаляло, в същото време имаме увеличение на лимитите на болниците”, обясни проф. Димитров.

КС отмени лимитите на болничното лечение

По думите му 75 на сто от разходите на болниците се правят на база на това дали има пациенти или не. Големият проблем е необоснованото увеличение на броя на лечебните заведения, заяви икономистът.

Той определи като добро решението да се даде на хората с най-ниски доходи добавка за най-светлия празник. Друг е въпросът как това се прави, заяви проф. Димитров и определи тези действия като популизъм.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1133 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.15 | 22:50

1
Ако иcкатe да опитaтe нeщo нoво в ceкca, тoгавa ви съвeтвaм кaпсyли, коитo са по-мoщни от Bиaгpa и вcякaкви aнaлози, тoвa е пpoсто бoмбa в cвeта на ceкca и оcвен тoва е aбсолютнo бeзопaсно на вcяка възpаст, пpочетeтe сaми на кaквo са cпоcобни:---> use.my/bman

Добави коментар

Водещи новини