Пациенти с напреднал Паркинсон трябва да доплащат по 6000 лева за консуматив

  • 10 април 2024 15:44

  • 289
  • 1
Пациенти с напреднал Паркинсон трябва да доплащат по 6000 лева за консуматив
© Pixabay

Пациенти с напреднала болест на Паркинсон ще доплащат по 6000 лева за консуматива, който се използва при лечение по модерния метод на дълбока мозъчна стимулация. От 1 януари Здравната каса не заплаща цялата стойност на устройството, тъй като производителите са повишили цената му, съобщават от неправителствената организация "Институт за здравно образование".

Поставянето на устройство за дълбока мозъчна стимулация се заплащаше напълно от Здравната каса от средата на 2019 година. Методът се прилага в университетската болница "Св. Иван Рилски", целта е да замести лекарствата за контрол върху болестта на Паркинсон, тъй като в напреднал стадий спират да действат. Цената на импланта е около 40 000 лева.

С поставено преди 5 години безплатно устройство е 69-годишната Евда Кръстева. Сега е нужна смяна на изтощената батерия, обясни нейната дъщеря Мария Кръстева.  

Разработен е кръвен тест за ранно откриване на болестта на Паркинсон

"Фактически устройството не работи н момента и тя се чувства все едно е без устройство от няколко месеца и сме в процес на чакане. За самата батерия има доплащане 6000 лв, което от 1 януари 2024 година не се покрива, за съжаление, от НЗОК", коментира Кръстева пред БНР.

От болницата са възразили срещу решението на Здравната каса да не се покрива пълната цена на импланта. Очаква се позицията на обществения фонд.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.04.10 | 20:21

1
Жeна ми кyпи кaпки, които ми помогнаха да спpа да пия за пъpви път и да пpочиcтя тялото си. Отъpвете се от тази завиcимост, дoкато не е късно, ето тези кaпки----> do.my/alkotox

Добави коментар

Водещи новини