Божанов: Заплащането за издаване на електронна рецепта е незаконно

  • 16 април 2024 17:57

  • 3514
  • 6
Божанов: Заплащането за издаване на електронна рецепта е незаконно
© Нова телевизия

Сигнали за пациенти до Националната здравноосигурителна каса показват, че лични лекари искат допълнителна такса за издаване на електронни рецепти. От 1 април те станаха отново задължителни за изписването на антибиотици и лекарства за диабет.

„Надявам се, че случаи, в които пациенти заплащат допълнително за издаване на електронна рецепта, е по-скоро изключение. В нормативната уредба е уредено за какво трябва да бъде заплащано. Затова призовавам пациентите да подават сигнали в НЗОК за такъв тип такси. За да е сигурно, че това е съвсем извън закона, днес внесохме предложение между първо и второ четене по Закона за здравето, че всякакви допълнителни такси във връзка със създаване на електронни здравни записи, в електронната здравна система, е незаконосъобразно”, коментира депутатът от ПП-ДБ и бивш министър на електронното управление Божидар БожановБожидар БожановБожидар Божанов е ИТ експерт и предприемач, основател на компания за информационна сигурност. Има.

Пациентите скочиха: Такса „компютър“ за електронна рецепта

Според него, когато лекарите въвеждат допълнително подобна такса, някои от тях го правят с цел припечелване на допълнителен доход. И добави, че повечето медицински специалисти оценяват трудността да издадат електронна рецепта, което изисква допълнителен разход.

Такса „компютър“, такса „Добър ден“, такса на таксата. При такова прекрасно здравеопазване – с удоволствие да ги дадеш

„Удобството на използването на медицинския софтуер е проблем. Не само в България, но и в целия свят. Има какво да се желае. Улеснение би било, вместо с дълги списъци, лекарите да използват шаблони, спрямо еднаквите диагнози. Това може да се автоматизира”, посочи още Божанов.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
3514 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.05.25 | 07:30

6
❤️ Г­­о­р­­е­щ­­и­ ­­м­­о­­м­­­и­­­ч­­е­т­­­а­­ ­в­­и­ ­­­о­­­ч­­а­­к­в­­а­­­т ­­­-­ X­­1­­8­.­­F­U­N
Тра-ла-ла

2024.04.17 | 21:23

5
Такса се иска най- вече при издаване на ел рецепта, когато пациентът е посетил на частно лекар или стоматолог и те по различни причини изписват антибиотик на хартия и казват "Иди при ОПЛто, да ти го пише електронно. Тогава е изискуемо да се генерира преглед с амбулаторен лист с всички атрибути. По този начин личния лекар става "писар" на някого, дето си е взел едно 100 -200лв за прегледа. Освен това чисто физически личния лекар губи време, през което може да прегледа например вас, а не да чакате. Вярвам, че таксата е само за изписване на ел рецепта "по желание".

2024.04.16 | 22:02

4
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим.====> use.my/sman
Мими

2024.04.16 | 19:30

3
Корнелия пак си е избърсала кравешката шунда с лицето му
Ти си незаконно грозен

2024.04.16 | 18:28

2
тъпа физиономия
ПУБЛИКУВАЙ

2024.04.16 | 18:24

1
ТЕ.ГО.ИНАЧЕ.Е.АЛАБАЛИСТИКА!!!

Добави коментар

Водещи новини