Проф. Донка Байкова: Сега е моментът да удвоим консумацията на плодове и зеленчуци

  • 12 март 2019 08:26

  • 936
  • 0
Проф. Донка Байкова: Сега е моментът да удвоим консумацията на плодове и зеленчуци
© Bulgaria ON AIR

Чудесно е да се биотонизираме чрез предприемане на детоксикиране на организма. Това посъветва специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова в сутрешния блок на Bulgaria ON AIR.

Много от нас ще се подложат на строг режим по време на Великденските пости. В същото време организмът ни се адаптира към новите климатични условия при смяната на сезоните, което ни причинява пролетна умора.

 Проф. Байкова подчерта, че когато сме здрави, може да си позволим изцяло дългия пост. Важно е обаче да спазваме принципа на разнообразието, тъй като желязото, калцият и някои витамини липсват в храните, които може да приемаме.

Пролетната умора избледнява като феномен, защото целогодишно имаме много зеленчуци и плодове, в това число и в свеж вид. Добре е да пробваме и от по-екзотичните разновидности на зеленчуци и плодове, отбеляза специалистът по хранене.

Сега е моментът да удвоим количеството на зеленчуците и плодовете. Нека те да бъдат сезонни, подчерта проф. Байкова и добави, че трябва да приемаме по литър и половина-два течности.

Диетологът предупреди, че е рисково да постят бременните жени, кърмачките, претърпелите операции хора, както и тези с дефицит на желязо в организма.

От думите на проф. Байкова стана ясно още, че джинджифилът съдържа мощни антиоксиданти, които предпазват стомашно-чревния тракт от възпаления. А нашумялото напоследък авокадо се обработва поне с няколко консервиращи субстанции. Преди консумация задължително трябва да го измием с четка на течаща вода, тъй като обвивката може да замърси вътрешността му.

 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
936 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини