Вижте кои са първите симптоми на новия щам ХЕС

  • 23 октомври 2024 18:19

  • 8898
  • 5
Вижте кои са първите симптоми на новия щам ХЕС
© pixabay

По целия свят, включително и в България, вече се разпространява нов щам на коронавирус, наречен XEC.

Всичко по темата:
Омикрон - новият коронавирусен вариант 1297

Ковид щамът ХЕС се предава по-лесно от предишните варианти, показват първите изследвания. В същото време, щамът прилича на своите “роднини” от групата на Омикрон – причинява загуба на обоняние, треска, болки в гърлото, кашлица – и най-вероятно срещу него действат същите ваксини, съобщава сайтът zdrave.to.

XEC е нов щам на коронавирус, който е силно трансмисивен (способността да се предава от един човек на друг). За първи път беше открит в Германия през юни 2024 г. По-късно стана известно, че първите случаи на инфекция са регистрирани още през май в Италия, но тяхната база данни GISAID, която проследява вариантите на коронавируса по света, не е била заредена навреме.

Доц. Кунчев посочи какви са симптомите на новия вариант на COVID-19

До края на септември щамът беше регистриран в най-малко 27 страни: бързо се разпространи в Европа, достигна също и САЩ, Австралия и България.

Чуждестранни експерти предполагат, че XEC може да се превърне в доминиращ щам на коронавирус до зимата, когато ще е пикът на заболеваемостта от Ковид.

Вече има пет основни щама на коронавируса, разпространени по света, всички произлезли от omicron: ВА.2.86, JN.1, KP.2, KP.3 и XEC – „потомък“ на подварианта Флирт.

Симптоми на XEC

По отношение на симптомите и протичането на заболяването, XEC не се различава от своя предшественик, щама FLiRT.

Загуба на обоняние

Мускулна болка

Назална конгестия

Диспнея

Възпалено гърло

Суха кашлица

Треска

Температура

Загуба на апетит

Главоболие

Обща умора и болки в тялото

Последвайте канала на

Мая Йорданова
8898 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2024.10.23 | 23:29

5
Трибунал за ковидарите!
Sarbeca

2024.10.23 | 21:02

4
Измамата с ваксините

2024.10.23 | 20:41

3
3 dni sa oprava toz grip no horata koito sa vaksinirani go karat dosta po tejko i tez sas vaksinite po4naha da davat fera
ДА ГЛАСУВАМЕ, там където е мнозинството

2024.10.23 | 19:51

2
По целия свят, включително и в България, вече се разпространява нов щам на коронавирус, наречен XEC. НЕОВЛАДИМ ЩАМ НА ВИРУСА ПРОСТО КИРО ЩЕ НИ МОРИ СЛЕДВАЩИТЕ ПЕТ МЕСЕЦА! Лекувайте се превантивно с ПЛАЦЕБО бюлетина номер 18 като гласувате в неделя 27 октомври там, където е мнозинството.
ДА ГЛАСЕВАМЕ, там където е мнозинството

2024.10.23 | 19:49

1
По целия свят, включително и в България, вече се разпространява нов щам на коронавирус, наречен XEC. НЕОВЛАДИМ ЩАМ НА ВИРУСА ПРОСТО КИРО ЩЕ НИ МОРИ СЛЕДВАЩИТЕ ПЕТ МЕСЕЦА! Лекувайте се превантивно с ПЛАЦЕБО като гласувате в неделя 27 октомври за партия ЛАВИНА, там, където е мнозинството.

Добави коментар

Водещи новини