Доц. Ангел Кунчев: Можем да спасим 400 жени всяка година с ваксината срещу рак на маточната шийка

  • 25 октомври 2024 19:51

  • 637
  • 3
Доц. Ангел Кунчев: Можем да спасим 400 жени всяка година с ваксината срещу рак на маточната шийка
© Булфото, архив

Държавният главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че всяка година губим близо 400 жени от рак на маточната шийка. И то жени, които можем да спасим. Това каза той в интервю относно незадължителните ваксини, разпространено от НЗОК.

Според него фактът, че някои ваксини не попадат в списъка със задължителни, не означава, че те не са ефикасни. Дори напротив. По думите му тази срещу рак на маточната шийка е с отлични показатели. "Човек може да бъде абсолютно сигурен, че след имунизация е предпазен за много дълъг период. На практика може да забрави за тази болест", твърди доцента.

Все повече жени имат раничка на шийката на матката

Той уточни, че в България има три програми за достъп на различни групи от хора до незадължителни ваксини. 

Първата доц. Кунчев смята за много успешна. Тя е тази срещу ротавируси. Според доцента нейната успеваемост може да се дължи на лесния и прием - на капки. Средното и покритие е 40% от населението. В някой региони достига до 70%. 

Другата успешна програма е за хората над 65 г. - ваксините срещу сезонен грип. По данни от доц. Кунчев покритието на тези ваксини е 20%. Целта му за догодина е то да достигне 25%.

За съжаление, не така стоят нещата с третата програма - тази за ваксините срещу рак на маточната шийка. "Тази ваксина освен, че има висока ефикасност, няма странични реакции. А ракът на маточната шийка е второто по-честота онкологично заболяване при жените", обясни доц. Кунчев. Според него по цял свят благодарение на ваксината броят на починалите намалява. Само България и Молдова имат "тренд" нагоре по този показател. 

"В Западния свят дори включват момчетата към подлежащите на тази ваксина, защото от същия вирус причинител е възможно те да развие например рак на гърлото", добави Кунчев.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
637 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.10.25 | 20:55

2
След напора за ковид ваксата сега настоява за тази и това е съмнително

2024.10.25 | 22:43

3
Престъпниците са същите!
Сърбеца

2024.10.25 | 19:58

1
Тоя не беше ли от Хамас на снимката

Добави коментар

Водещи новини