Доц. Ангел Кунчев с информация за случаите на коклюш и на морбили

  • 13 април 2024 08:41

  • 1041
  • 2
Доц. Ангел Кунчев с информация за случаите на коклюш и на морбили
© Кадър - Нова телевизия

Случаите на коклюш у нас от началото на годината са 70. Това обяви в ефира на Нова телевизия държавният здравен инспектор - доцент Ангел Кунчев. Той предупреди, че заболяването засяга най-вече при неимунизираните хора и тези, които отдавна са получили ваксина.

Той даде повече подробности и относно първия случай на морбили у нас. Става въпрос за 4-годишно дете с направена имунизация на 1 година, но с недостатъчен имунен отговор. В момента то е в добро състояние.

„Не съм 100% сигурен дали говорим конкретно за тази болест. Доста са противоречиви изследванията, които бяха направени. По-добре да приемем, че е морбили и да вземем всички мерки. Следващата седмица изтича максималният инкубационен период от 21 дни. Ако дотогава не възникне нов случай, значи сме се справили. Открити са всички контактни на детето. То не е пътувало в чужбина, било е известен ски курорт, където има доста чужденци”, поясни Кунчев.

Държавният здравен инспектор даде насоки и как да се предпазим от ухапване от кърлежи.

Епидемиолог: Имаме под 95% обхват с първа доза срещу морбили, има риск от пробив

„В голяма част от градове общините вече направиха обработки на тревните площи. Много е важно редовното косене на трева. Не всяка ухапване значи, че непременно ще се заразим с лаймска болест.  От началото на годинат имаме 10 случая на зараза. Трябва да бъдем много внимателни, когато почистваме домашните любимци и сме били сред природата. Когато се приберем е добре да огледаме тялото си, тъй като в повечето случаи в началото кърлежът се вижда добре, не е дълбоко впит и се сваля лесно. Колкото по-дълго престои в кожата, толкова повече се увеличава повече шансът да се заразим”, поясни Ангел Кунчев. По думите му, ако го видим в началото, можем и сами да отстраним паразита.

„Зависи колко е впит. Понякога до 1-2 часа може да го свалим без особени усилия. Ако се намираме сред природата, трябва с ръкавица или найлон да се опитаме леко с поклащащи движения да го извадим цял”, коментира доцентът.

Последвайте канала на

Калина Христова
1041 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 07:38

2
❤️ Г­­о­­р­­е­­щ­и­­­ ­­м­­о­­м­и­­­ч­­е­т­­а­­ ­­­в­и­­ ­­­о­­ч­­а­к­­в­­а­­­т ­­-­­ X­­­1­8­­­.­F­­­U­­­N

2024.04.13 | 09:36

1
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

Добави коментар

Водещи новини