Първи случай на морбили в Черна гора

  • 29 март 2024 15:40

  • 226
  • 2
Първи случай на морбили в Черна гора
© Novini.bg/ Canva

В Черна гора бе регистриран първия случай на морбили, предаде за БТА черногорската агенция МИНА, позовавайки се на съобщение на Института за обществено здраве (ИОЗ), в което се казва, че пациентът е осемгодишно дете, което не е ваксинирано.

От ИОЗ заявяват, че са предприели всички необходими мерки за предотвратяване на по-нататъшното разпространение на болестта, а компетентните институции следят внимателно епидемичната обстановка.

Според прессъобщението на ИОЗ, случаят на морбили в Черна гора е установен в контекста на актуалната епидемиологична ситуация в съседните страни, където са регистрирани огнища на морбили с над 4600 болни и най-малко шест смъртни случая, четири от които сред деца на възраст под една година.

От ИОЗ припомнят, че ваксината MMR (морбили, паротит и рубеола) е поставена на 46,9 на сто от децата, родени през 2021 г., и на 20 на сто от децата, родени през 2022 г., предаде БТА.

Морбили уби бебе в Румъния

„Като се има предвид, че е необходимо да има поне 95 процента покритие на целевата популация, за да се предотврати огнище, е ясно, че съществува значителен риск от по-широко разпространено заболяване“, предупреждава ИОЗ на Черна гора.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
226 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 08:18

2
❤️ Г­о­­­р­е­­щ­и­­­ ­­м­о­м­и­­­ч­­е­­т­­­а­­ ­­­в­­и­ ­­о­­­ч­­а­к­­в­­а­­т ­-­­­ X­­1­­­8­­.­­F­­­U­­­N

2024.03.29 | 17:42

1
Стpacтен и дълъг ceкc със cилен щpaнг, яpки оpгaзми, много cпеpмa, контpoл на еякyлaциятa, пoвишен тестoстеpoн и бeзoпаснo на вcякa възpaст! Вcичко тoва в eдна кaпcyла, кoято ще нaпpави ceкca ви нeзабpавим:----> gg.gg/xlman

Добави коментар

Водещи новини