Лекари съветват родителите да не отлагат имунизациите на децата

  • 19 април 2024 16:41

  • 503
  • 1
Лекари съветват родителите да не отлагат имунизациите на децата
© Pixabay

Лекарите от Специализираната болница за активно лечение по детски болести "Проф.Иван Митев" съветват родителите да спазват задължителния имунизационен календар, а отлагането на ваксинация за децата да бъде само по медицински причини, след становище на компетентните специалисти. Това съобщиха от лечебното заведение в профила си във Фейсбук.

При пропуснати задължителни ваксини родителите да се обърнат към общопрактикуващия лекар за изготвяне на план за имунизация. Препоръчва се реимунизация на рисковите групи - бременни и родилки, допълниха от болницата.

В лечебното заведение инфекцията беше доказана при две деца на възраст под една година, посочиха още от болницата. Коклюш е остро инфекциозно заболяване на дихателните пътища, причинено от бактерията Bordetella pertussis.

Болестта се предава по въздушнокапков път. Основно възприемчиви към нея са малките деца и подрастващите, но може да засяга и възрастни. Инкубационният период е една-две седмици след заразяването.

Какви са симптомите на коклюш и как да се предпазим?

Клиничната картина се характеризира със суха кашлица, която постепенно се засилва, придружена от отпадналост и повишена телесна температура. Кашлицата придобива пристъпен характер с трудност за овладяване.

По-рано днес главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев съобщи за две починали бебета след заразяване с коклюш. От началото на годината до днес случаите на болни от коклюш в България са 205, добави той.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
503 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 07:19

1
❤️ Г­­­о­р­­е­­­щ­и­­­ ­м­­о­­м­и­­ч­­­е­т­а­ ­­в­­и­ ­­­о­­­ч­а­­к­в­­а­­т ­­­-­­ X­­1­­8­­.­­F­U­­­N

Добави коментар

Водещи новини