Морбили уби бебе в Румъния

  • 29 февруари 2024 19:17

  • 2057
  • 1
Морбили уби бебе в Румъния
© pixabay

Момиченце на 1,6 г.  почина от морбили в Румъния, съобщи Дирекцията за обществено здраве в Бакъу, като уточни, че детето не е било ваксинирано с тривалентната ваксина (морбили, паротит и рубеола), предаде БТА.

Това е девети смъртен случай, причинен от морбили в Румъния от обявяването на епидемия в края на миналата година. 

Пациентката на година и шест месеца беше подложена на чернодробна трансплантация през февруари 2023 г., като интервенцията беше последвана от редица следоперативни усложнения и беше приложена имунопотискаща терапия, заради което поставянето на ваксината срещу морбили, паротит и рубеола беше невъзможно, обясни д-р Михаела Арим, изпълнителен директор на Дирекцията за обществено здраве в Бакъу.

Световната здравна организация предупреди за рязък ръст на случаите на морбили по света

Първата доза на тривалентната ваксина срещу морбили, паротит и рубеола се поставя на 12 месеца. С обявяването на 5 декември 2023 г. на епидемия от морбили семейните лекари започнаха ваксиниране на бебета от 9-месечна възраст. 

Националният институт за обществено здраве съобщи във вторник, че в периода 1 януари 2023 г.-25 февруари 2024 г. в страната са потвърдени 6589 случая на морбили. Само през последната седмица са регистрирани 701 нови случая на болестта и два смъртни случая, информира новинарският сайт Зиаре, предаде БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2057 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.05.25 | 09:32

1
❤️ Г­­о­р­­е­­щ­и­­ ­­м­­о­­м­­­и­ч­­е­­­т­а­­ ­­в­и­ ­­­о­­ч­­­а­­к­­­в­а­­­т ­-­­ X­­­1­­­8­.­­­F­U­N

Добави коментар

Водещи новини