Липсват масови антибиотици за деца и възрастни, както и противогрипни средства

  • 03 януари 2023 11:27

  • 923
  • 1
Липсват масови антибиотици за деца и възрастни, както и противогрипни средства
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

"Няма реекспорт и причините за недостиг на лекарства са логистични и производствени, както и увеличеното потребление. Има двойно повишение на купуването на антибиотици за деца през декември 2022 г. в сравнение с 2021 г. и 10 пъти повече от 2020 г. Липсват масови антибиотици както за деца, така и за възрастни, както и противогрипни средства".

Това каза председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов за "Твоят ден".

Според него липсват складове.

Ето защо липсват лекарства в аптеките

"Някои антибиотични суспензии ще изчезнат в следващите дни, защото в част от дистрибуторите вече ги няма. У нас бяха внесени извънредно инсулин, будезонид и вентолин. В цяла Европа сиропните форми на парацетамакс и ибупрофен липсват. Причините са логистични и производствени проблеми в половината от случаите. Освен да се заменят, няма какво да се направи", смята той.

По думите му дистрибуторите трябва да заявят по-рано по-големи количества, но това не е направено.

"Лошото е когато основни антибиотици ги няма на пазара, той става като домино. Замествайки го, другите медикаменти също се изчерпват. Ще се обострят нещата с антибиотиците заради увеличаване на заболеваемостта", прогнозира Костов.

Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства опроверга твърдението, че липсва масов антибиотик. Те твърдят, че няма сигнали за липса на инсулин, но признават, че в САЩ също има недостиг на лекарства заради логистични проблеми, а не заради паралелната търговия. 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
923 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
много

2023.01.03 | 12:07

1
много работи взеха да липсват в еврогейския съюз. за съжаление ще става все по зле.

Добави коментар

Водещи новини