И в Гърция пият много антибиотици

  • 16 ноември 2022 07:22

  • 408
  • 0
И в Гърция пият много антибиотици
©

Въпреки спада по време на пандемията от коронавирус, Гърция все още е на първо място сред всички държави-членки на ЕС по потребление на антибиотици извън болниците, твърдят лекари, цитирани от "Катимерини".

Прекомерната консумация на антибиотици рискува да направи вирусите по-устойчиви към тях. Това се повтаря от лекарите от десетилетия. Но има и друго: Сегашното поколение антибиотици, разработено преди десетилетия, бързо наближава края на своята полезност и се очаква смъртните случаи от резистентни щамове на вируси да се увеличат почти осем пъти, ако разработването на по-нови лекарства продължи с бързи темпове.

През 2020 г. потреблението на антибиотици извън болниците в Гърция е било 26,4 дефинирани дневни дози (ДДД) на 1000 жители, което е значителен спад в сравнение с 32,4 ДДД през 2000 г., но все още е почти два пъти по-високо от средната стойност за Европейския съюз от 15 ДДД.

Десетки видове лекарства липсват от аптеките

Статис Склирос, общопрактикуващ лекар и ръководител на Центъра за първична медицинска помощ в Немея, област Коринт, казва, че спадът е бил очакван, тъй като поради ограниченията на пандемията посещенията при лекарите от първичната медицинска помощ са били по-малко.

Но пациентите също така са склонни да се самолекуват, като често съхраняват антибиотици с изтекъл срок на годност. Около 30 % от гръцките пациенти използват антибиотици, останали от предишни лечения, самостоятелно и без да се обръщат към лекари за напътствия, казва Склирос.

В ЕС 33 000 души годишно умират от резистентни щамове на вируси, а в световен мащаб - 1,3 милиона. Но резистентните щамове ще продължат да се разпространяват, тъй като продължава да се използва сегашното поколение антибиотици, разработени предимно в периода 1930-1970 г., казва Склирос.

Фармацевтичните фирми пък се притесняват да разработват нови лекарства, тъй като изследванията са скъпи. От 2017 г. насам са одобрени само осем нови антибиотика, от които само два представляват нов "скелет" или стабилна конфигурация от два или повече протеина.

В резултат на това се очаква до 2050 г. смъртните случаи от резистентни вируси да надхвърлят 10 милиона годишно.

Калина Христова
408 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини