От ноември: Антибиотици само срещу електронна рецепта

  • 27 август 2022 21:01

  • 2877
  • 3
От ноември: Антибиотици само срещу електронна рецепта
© Pixabay (архив)
Слушай новината Слушай новината

От ноември предписването на антибиотици ще става само с електронна рецепта. До момента общият брой на всички издадени електронни рецепти надхвърли 20 милиона. 

Ще помогне ли дигитализацията да се намали рискът от неправилно отпускане на антибиотици? В началото на епидемията от COVID-19 у нас цялото семейство на Венета Паунова боледува от вируса. Личният лекар им назначава антибиотик. „Просто го изписаха, не съм имала никаква бактериална инфекция. Нямахме достъп до личния лекар и всичко се случваше през Вайбър“, разказа пред камерата на БТВ Венета Паунова.  

При 70% от заболелите от COVID в България ненужно е изписван антибиотик

Фармацевтите казват, че често пациентите настояват да получат антибиотик без рецепта. По думите на магистър-фармацевта Саад Алуани, почти всички хартиени рецепти в момента са невалидни, защото масово липсват данни на лекаря или на пациента. „Електронната система позволява да има следа и тази следа да може да се контролира. По времето на COVID пандемията беше нещо чудовищно. Свръхупотребата на антибиотици достигна чудовищни размери и според мен беше един от факторите за високата смъртност“, отбеляза Саад Алуани, магистър-фармацевт и управител на аптека. 

„Апелирам и алармирам - не използвайте антибиотици за щяло и нещяло. Не принуждавайте колегите и не се молете на колегите в аптеките да извършват закононарушение“, призова Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз.

Проучване: Милиони умират заради резистентност към антибиотици

Проблемът е в контрола върху отпускането на антибиотици в аптеките, обяснява д-р Мариана Иванова. „Единствената възможност ще бъде ние, общопрактикуващите лекари, да изписваме антибиотици. Много трудно ще бъде в събота и неделя, в спешните и неотложните центрове колегите да изписват, защото все още няма електронно здравно досие на пациента и те няма да имат достъп“, обясни д-р Мариана Иванова, общопрактикуващ лекар в 12-о ДКЦ.

От Министерството на здравеопазването казаха, че промяната е съобразена с политиката на ЕС и СЗО за борба с антибиотичната резистентност.

Филип Епитропов
2877 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.08.28 | 01:28

3
добре дошли в цифровото рoбство, от януари и хляба така ще получавате

2022.08.28 | 01:02

2
А от Януари 2023 - фервекс и витамин Ц само срещу зелен сертификат
баба гицка

2022.08.27 | 22:51

1
мамка ви подла - цял живот се лекувам с антибиотици, явно искат да затрият народа и аналгинхинин няма

Добави коментар

Водещи новини