Първи сме в Европа по изписване на антибиотици

  • 17 ноември 2022 12:37

  • 403
  • 3
Първи сме в Европа по изписване на антибиотици
© pixabay

България е на първо място по изписване на макролидни антибиотици в Европа. Нивото на изписване на медикаменти у нас е в пъти по-високо от Западна Европа. Това каза проф. Ива Христова, директор на Центъра по заразни и паразитни болести на пресконференция по повод Световна седмица, посветена на осведомеността за отговорно прилагане на антибиотиците (18-24 ноември 2022 г.).

Тя даде пример с антибиотици, които са изписвани дори по време на ковид-пандемията, когато е било забранено освен при болнично лечение.

Христова цитира доклада на Европейския център за контрол на болестите, според който със 17% се е качила резистентността при антибиотиците за лекуване на пневмония и 50% от щамовете на пневмония са резистентни.

"От това означава, че много бързо се повишава резистентността у нас. Затова трябва да има ел.система и ел.рецепта, за да се реши проблемът", каза тя.

Антибиотици в България се изписват предимно в доболничната помощ.

Михаил Околийски, представител на СЗО за България, добави, че у нас се пият антибиотици безкритично и без антибиограма. Той поиска да се приеме ел. рецепта. Околийски цитира и статистика, че на фона на ковид - 80% от антибиотиците не е трябвало да бъдат приемани. Той съобщи, че се подготвя План за обучение на общопрактикуващите лекари да не изписват антибиотици.

СЗО не може да насърчи създаването на нови, отнема години и е изключително скъпо, посочи Околийски.

И в Гърция пият много антибиотици

Интересни факти представи Койчо Kоев, директор на Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Той цитира стратегия на ЕК, според която страната ни се задължава да се намали използването на антибиотици за растенията и животните. Той уточни, че се дават в животновъдството за профилактика, така в местните и млечни продукти има остатъчни количества от антибиотична субстанция.

Последвайте канала на

Калина Христова
403 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
PaulaFox

2022.11.21 | 00:09

3
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.21 | 00:08

2
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ X21.FUN
PaulaFox

2022.11.17 | 13:02

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини