Проф. Пенка Петрова: Регистрираните случаи на маймунска шарка не трябва да ни обезпокояват

  • 27 май 2022 16:39

  • 684
  • 0
Проф. Пенка Петрова: Регистрираните случаи на маймунска шарка не трябва да ни обезпокояват
© Getty Images

Общо 219 случая на маймунска шарка вече са регистрирани в 21 държави в света, 12 от които в Европейския съюз, сочи доклада на Европейския център по превенции и контрол на заболяванията към 26 май 2022 г.

Регистрираните случаи не трябва да ни обезпокояват, каза в ефира на Радио София проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология при БАН и уточни, че няма опасност да се повтори пандемия подобна на Covid-19.

"Няма нищо общо между развитието на едната и другата епидемия, ако може изобщо да се нарече епидемия. Такъв ограничен брой случаи не може да се нарече епидемия. На това заболяване трябва да гледаме като на шарките в нашето детство, които са неизбежни – човек се заразява и се излекува след време", добави проф. Пенка Петрова.

Тя допълни, че вирусът на маймунската шарка и този на вариолата много си приличат, тъй като са от едно семейство - поксвируси, затова ваксината срещу едра шарка напълно предпазва от маймунската шарка.

Проф. Кантарджиев: Маймунската шарка може да се хване и от обща хавлия в СПА

"За съжаление тази ваксина вече се прилага в света от 1980 г., когато вариолата се счита за изкоренено заболяване", добави проф. Петрова.

По думите й, по-застрашени са младите хора, тъй като не са имунизирани.

По отношение на Covid-19 и евентуална нова пандемична вълна, проф. Пенка Петрова апелира ваксинацията срещу вируса да бъде засилена през есенния сезон.

Теодора Александрова
684 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини