СЗО оценява маймунската шарка като умерен риск за света

  • 30 май 2022 07:25

  • 561
  • 2
СЗО оценява маймунската шарка като умерен риск за света
©
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация (СЗО) заяви в неделя, че маймунската шарка представлява "умерен риск" за цялостното обществено здраве на глобално ниво.

Изявлението бе направено, след като случаите са докладвани в страни, където болестта обикновено не се открива.

"Рискът за общественото здраве може да стане висок, ако този вирус се утвърди като човешки патоген и се разпространи в групи с по-висок риск от тежки заболявания като малки деца и имуносупресирани хора", каза СЗО.

Към 26 май са съобщени общо 257 потвърдени случая и 120 предполагаеми случая от 23 държави-членки, които не са ендемични за вируса, се казва в изявление на здравната агенция.

Засега няма данни за смъртни случаи.

16 вече са потвърдените случаи на маймунска шарка във Франция

СЗО каза също, че внезапната поява на маймунска шарка наведнъж в няколко неендемични страни предполага неоткрито предаване за известно време и скорошни засилващи се събития.

Агенцията добави, че очаква да бъдат докладвани повече случаи, тъй като наблюдението в ендемични и неендемични страни се разширява.

Маймунската шарка е инфекциозно заболяване, което обикновено протича леко и е ендемично в части от Западна и Централна Африка. Разпространява се чрез близък контакт, така че може да бъде сравнително лесно овладян чрез мерки като самоизолация и хигиена.

Повечето от съобщените досега случаи са открити в Обединеното кралство, Испания и Португалия.

"Огромното мнозинство от съобщените досега случаи нямат установени връзки за пътуване до ендемична зона и са представени чрез първична помощ или услуги за сексуално здраве", каза агенцията на ООН.

Калина Христова
561 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
wtf

2022.05.31 | 09:23

2
кво друго да издрискат йобани чиновници....
PaulaFox

2022.05.30 | 11:41

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини