20 процента от колите в Норвегия вече са електрически

  • 12 декември 2022 18:27

  • 398
  • 0
20 процента от колите в Норвегия вече са електрически
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

20 процента ота автомобилите, които се движа по пътищата в Норвегия, са електрически, а техният дял е нараснал двойно за по-малко от три години, обяви днес Норвежката асоциация на електрическите превозни средства, съобщи АФП, цитирана от БТА.

"Снежната топка се търкаля все по-бързо и все повече модели електрически превозни средства се движат по норвежките пътища", изрази задоволството си генералната секретарка на асоциацията Кристина Бу на сайта на организацията.

"Ако бяха необходими 10 години, за да може делът на електрическите превозни средства в норвежкия автомобилен парк да нарасне от 0 до 10 на сто, което се случи през март 2020 г., то, за да се удвои този дял бяха достатъчни по-малко от три години", съобщи асоциацията.

"Таванът от 30 на сто би могъл да бъде достигнат до две години", според Кристина Бу.

Норвегия, която парадоксално е най-големият производител на въглеводороди в Западна Европа, си е поставила амбицията всички нови автомобили - електрически и хибридни - да са с "нулеви емисии" от 2025 г.

Чистите автомобили ще се ползват с много предимства - почти пълно освобождаване от данъци, намалени такси за паркиране на обществени паркинги, възможности за използване при определени обстоятелства на коридори за обществен транспорт.

В резултат на това електрическите превозни средства понастоящем са около 80 на сто от новите регистрации, а на пазара са достъпни все повече модели.

Сблъсквайки се с широкото разпространение на тези превозни средства и огромния дефицит в държавните финанси, норвежките власти обаче са започнали да съкращават някои предимства.

От 1 януари освобождаването от ДДС (в размер на 25 на сто) при купуването на ново електрическо превозно средство ще бъде валидно само до лимит на цена за купуване от 500 000 крони (около 47 000 евро). Сумите над този таван ще се облагат с данък.

Впоследствие този механизъм ще се отрази най-вече на относително високия сегмент като "Тесла" (Tesla) и някои електрически модели на автомобилостроители като "Мерцедес" (Mercedes) и "Ауди" (Audi).

BMW влага 1,7 милиарда долара в производството на електрически превозни средства в САЩ

Валери Зайцев
398 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини