Близо 80% от новите автомобили в Норвегия са електрически

  • 03 януари 2023 22:07

  • 1203
  • 5
Близо 80% от новите автомобили в Норвегия са електрически
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

Четири от всеки пет нови коли, продадени в Норвегия през миналата година, са електрически, сочат данните за регистрираните МПС. Скандинавската страна си е поставила за цел първа в света да прекрати продажбата на двигатели с вътрешно горене и то още през 2025-та.

Същевременно индустрията изразява тревога от решението на правителството от тази година да започне да облага с данъци и колите на ток, които досега бяха щедро субсидирани.

Делът на напълно електрическите коли, продадени в Норвегия през 2022-а година, е над 79 процента от общия обем на търговията в бранша, при 65 на сто година по-рано. Преди десетилетие този показател е бил под три процента.

За мрежа от зарядни станции Община Бургас ще отдава терени под наем, но с едно условие

Китай остава най-големият автомобилен пазар в света като цяло, но малката скандинавска страна с едва 5,5 милиона население успя да постигне най-голямата пропорция на планетата по отношение на електрическата тяга и конвенционалните двигатели. Резултатът е следствие от щедри субсидии и данъчни облекчения. Намалените парникови газове обаче през миналата година са стрували на държавата 4 милиарда долара загубени приходи.

"Въвеждаме данък за най-скъпите коли, защото електрическите станаха новото нормално за норвежците. Въпросът е дали трябва да продължим да субсидираме нещо нормално. Трябва да заделим и пари за следващата зелена стъпка, която е електрифициране на тежкотоварния транспорт", заяви Йохан Васара - министерство на транспорта на Норвегия, предаде БНТ.

Организацията на собствениците на автомобили в Норвегия изразява тревога, че правителството предлага данък, основан на масата на колите, а електрическите са по-тежки от традиционните с вътрешно горене.
Друг проблем засяга зарядните станции и начините за плащане при високоскоростно зареждане.

"Нужни са 10-15 приложения, за да сте добре подготвен собственик на електрически автомобил в Норвегия. Знаем, че поради тази причина мнозина отлагат покупкана на електрически автомобил", заяви Тор Егил Браадланд от Норвежката автомобилна федерация.

Собствениците настояват за заплащане на всички зарядни станции без необходимост от множество приложения.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1203 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Niki2

2023.01.04 | 04:57

5
Mnogo dobre sa se izlagali,4 godini chte im prenastroivat bateriite a sled 4 tata godina smiana na bateriata koiato chte struva tsenata na kolata. Vsi4ko e izmisleno ve4e mi kazaha Mehanitsite...
Ким

2023.01.04 | 04:32

4
То няма ток за отопление, те електрически автомобили....
Vse pak e neshto

2023.01.03 | 22:18

1
E da de ama v rusiq 80% ser@t na vunka v dupki
Bai hui do dolniq

2023.01.03 | 23:03

3
Izk@za se edin ot te@ 80% prosti krepostni seleni xaxaxa
Мамицата ти циганска

2023.01.03 | 22:30

2
Буквите не можеш, да научиш манго миризлив, тръгнал акъл да дава от гетото.

Добави коментар

Водещи новини