САЩ разгневиха сериозно Китай, ето причината

  • 06 септември 2022 12:51

  • 5393
  • 6
САЩ разгневиха сериозно Китай, ето причината
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Държавният департамент на САЩ одобри потенциална продажба на военно оборудване на Тайван на стойност 1,1 млрд. долара, включително 60 противокорабни ракети и 100 ракети "въздух-въздух", съобщи Ройтерс.

В отговор Китай заплаши да предприеме контрамерки.

Продажбата включва ракети "Сайдуиндър“, които могат да се използват за мисии "въздух-въздух" и "земя-въздух", на стойност около 85,6 млн. долара, противокорабни ракети "Харпун“ на приблизителна стойност 355 млн. долара и поддръжка на тайванската радарна програма на приблизителна стойност 665,4 млн. долара, съобщи Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността на Пентагона.

Американското военно ведомство обяви пакета във връзка с военните учения на Китай около Тайван след посещението на острова миналия месец на председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси - най-високопоставеният американски представител, пътувал до Тайпе от години. Коментатори отбелязват, че визитата на Пелоси не е "бяла лястовица“ – в Тайван имаше поне две други посещения на членове на Конгреса от двете партии, както и на губернатори на американски щати. 

Тайван ще възобнови безвизовото влизане за някои страни

Дали те бяха осъдени от Китай? Да. В същото време Вашингтон продължава да повтаря рефрена си, че нито визитите, нито продажбата на оръжия ще променят военния баланс в региона и не демонстрират промяна в политиката на САЩ, посочва Ройтерс. Което мнозина, не само в Китай, не приемат за истина.

Визитата на Пелоси отключи „новото нормално“ в Тайванския проток – масирано, почти непрекъснато китайско военно присъствие, участващите в което бойни кораби преминават отвъд линията, която разделя териториалните води. Според "Политико“ действията на Пекин предполагат репетиция за обезглавяване на Тайван.  Освен това увеличаващите се набези на китайски самолети пренаписват статуквото в Тайванския проток - и оставят на САЩ малко възможности за избор.

Китай сигнализира, че няма намерение да намали все по-агресивната си военна дейност в Тайванския проток, която започна в отговор на спорното посещение на Пелоси в Тайпе миналия месец.

Поредицата от неотдавнашни навлизания във въздушното пространство на острова, които нарушават десетилетно негласно споразумение между Тайван и Китай, целящо да намали риска от конфликт между двете страни, са най-новата ескалация на военното сплашване от страна на Пекин срещу Тайван.

Станалото вече "нормално" военно присъствие е показателно за намерението на Пекин да промени критериите за приемлива военна дейност в протока. Анализаторите твърдят, че това не е просто провокация - това е генерална репетиция за нахлуване в Тайван, посочва "Политико". А администрацията на Байдън няма ясен план за възпиране на това сплашване.

"Линията, разделяща териториалните води на двете страни, е правна фикция, а не утвърдена с договор линия... Ние сме притиснати в ъгъла, защото това, което смятаме за статукво, всъщност беше китайското самоограничение, но сега това самоограничение е изчезнало и ние не можем да изпратим самолети, за да ги принудим да се върнат отвъд линията", казва Майкъл Ослин, изтъкнат изследовател на съвременна Азия в института "Хувър".

Пресичането от китайски бойни самолети, кораби и дронове на разделителната линия - известна още като линията Дейвис - отразяват двупосочна стратегия на Пекин. Китай иска вече да се възприема като нормално военното му присъствие все по-близо до Тайван като потвърждение на китайския суверенитет над територията. Освен това Пекин иска да намали капацитета за реагиране на тайванските въоръжени сили, като в същото време репетира маршрути за нападение, предназначени да парализират армията и правителството на острова.

"Китайците продължават да се опитват основно да наложат като новото нормално  тук прелитането над разделителната  линия, плаване отвъд тази линия и оставане от другата страна за по-дълги периоди от време", заяви говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. "Те се опитват да повишат температурата... Публично заявихме, че няма да го приемем."

"От 4 август насам комунистическите сили не спират да нахлуват в районите около Тайванския проток", заяви тайванското министерство на отбраната в изявление в края на миналия месец.

От 6 август насам министерството е регистрирало най-малко 94 нарушения на разделителната линия от страна на китайската армия, макар че не предостави подробности за вида на участващите в това самолети и дали те са били въоръжени и способни да използват оръжие.

Тайпе даде ясно да се разбере, че тези навлизания бележат нова опасна фаза в дейността на китайската армия, насочена срещу острова, като предупреди, че китайските сили "симулират нападение срещу главния остров на Тайван".

Анализаторите предупреждават, че ако тези навлизания станат рутинни и включват траектории към Тайпе, те ще засилят военното предимство на Пекин при евентуална бъдеща атака на китайската армия.

Средната линия, останала от Договора за взаимна отбрана между САЩ и Тайван от 1954 г., е предназначена да държи военните самолети от двете страни на протока на безопасно разстояние, за да се предотвратят погрешни изчисления, които биха могли да доведат до потенциален конфликт между пролива.

В продължение на близо 70 години една въображаема линия, минаваща през Тайванския проток между Тайван и Китай, помагаше за поддържането на мира, но така наречената средна линия изглежда все по-безсмислена, докато модернизираният флот на Китай утвърждава своята сила, отбелязва Ройтерс.

Китай никога не е признавал официално линията, която американски генерал измисли през 1954 г. в разгара на враждебността между комунистически Китай и подкрепяния от САЩ Тайван през Студената война, въпреки че Народната освободителна армия до голяма степен я спазваше, допълва агенцията.

Разделителната линия няма определящи я характеристики. В продължение на години Китай мълчаливо я признаваше, но през 2020 г. говорител на външното министерство заяви, че тя "не съществува". Това беше повторено от министерството на отбраната и Съвета по въпросите на Тайван.

Според Кристофър Туми, преподавател Военноморското училище за следдипломна квалификация в Калифорния, американският флот гледа на линията като на "политически артефакт", а не като на правна постановка. Той посочи, че опасностите не трябва да се надценяват и признаването и използването на протока като международен воден път ще продължи. Той описа китайските дейности като "политически изявления".

Китайските военни самолети са нарушили разделителната линия само четири пъти между 1954 г. и 2020 г. Но Пекин сложи край на тази почти седемдесетгодишна сдържаност, когато в отговор на посещението на заместник-държавния секретар Кийт Крач в Тайпе през септември 2020 г. изпрати  десетки самолети през средната линия в рамките на два дни.

На 19-часовото посещение на Пелоси в Тайван на 2-3 август китайската армия отговори с почти ежедневно изпращане на военни самолети през разделителната линия. Тези изтребители и бомбардировачи пресичат протока във формации с размери от пет до 25 самолета, минават разделителната линия и след това бързо променят курса.

За стратезите на Вашингтон основна трудност е отстоянието на Тайван от Китай. В най-тясната си точка Тайванският проток е широк 130 км. Средната линия е на около 80 км от Тайван: Китайските самолети, които я пресичат, могат да достигнат бреговата линия на Тайван за по-малко от четири минути, а до Тайпе - само 80 секунди по-късно.

"Един от най-големите проблеми, с които се сблъскват Съединените щати, е, че се нуждаем от ранно предупреждение за предстояща китайска атака, а ако китайците винаги изглеждат така, сякаш са готови да атакуват, започваме да изпитваме затруднения да правим разликата", казва Ориана Скайлър Мастро, сътрудник на Института за международни изследвания "Фрийман Спогли" към Станфордския университет. "Не че няма да забележим, когато пехотинците не се приземят в Тайван, но времето между решението и недвусмисления сигнал към нас се свежда до минимум", цитира „Политико“ казаното от нея.

Режимът на постоянен натиск поставя на изпитание издръжливостта на тайванската армия, която се намира в постоянно режим за бързо реагиране за оценка на траекторията и потенциалната заплаха на поредния  китайски боен самолет.

Тайванските военни съобщиха на 1 септември, че са свалили дрон, който е летял над един от островите им в близост до китайския бряг, което е пореден инцидент на фона на нарасналото напрежение между Пекин и Тайпе, предаде Асошиейтед прес. Свалената машина беше определена като предназначена за гражданска употреба, но не беше уточнено какво се е намирало на борда й при нейното сваляне. 

Администрацията на президентката Цай Ингвен настоява за засилване на защитата срещу дронове като част от увеличението с 12,9% на годишния бюджет на министерството на отбраната за следващата година. Това ще увеличи разходите за отбрана с още 47,5 млрд. нови тайвански долара (1,6 млрд. долара), до общо 415,1 млрд. нови тайвански долара (13,8 млрд. долара).

На фона на напрежението не бива да се забравя, че Китай е и най-значимият търговски партньор на Тайван, следван от САЩ. Повече от 42% от износа на Тайван отива в Китай, а 22% от вноса на Тайван идва оттам. През 2020 г. между Тайван и Китай са били обменени стоки и услуги на обща стойност 166 милиарда долара, съобщи Дойче веле.

Експерти по сигурността припомнят, че Китай многократно е заявявал целта обединението на Тайван и континенталната част на страната да се случи най-късно до стогодишнината от основаването на народната република. Юбилеят ще бъде отбелязан през 2049 година. Доколкото наблюдателите посочват, че в стратезите на Китай   правят плановете с десетилетия напред, историческият часовник до изпълняване на това послание отмерва последните минути. Дали действията на Вашингтон ще ускорят въртенето на стрелките, ще покаже бъдещето.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
5393 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2022.09.06 | 13:09

1
da pochnaha pro amerikanskite statii shte ima scenarii kakto v ukraina predi fevruari :D
puding

2022.09.06 | 13:36

2
Всички на които помагат индианците,после са заличени със земята.
Росица Валентинова

2022.09.06 | 15:53

3
бахти снимката дето си избрала
Слава на ЧАЙНАТА!!!

2022.09.06 | 16:12

4
Както казал Си дзън пън след посещението на Нанси Пелоси в Тайван, "ние се изплюхме и сме по-мощни отвсякога, но САЩ никога няма да могат да умият нашата слюнка от техния чеп".
И ужас скова Америка

2022.09.06 | 17:06

5
И американците от страх и ужас пред жълтоликите си го преместиха от единия крачол та в другия.

2022.09.07 | 09:31

6
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини