Япония планира да разработи ракети с по-голям обсег

  • 31 август 2022 12:21

  • 350
  • 1
Япония планира да разработи ракети с по-голям обсег
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Япония ще разработи крилата ракета и високоскоростна балистична ракета, които възнамерява да пусне в масово производство, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че страната се опитва да повиши своята военна мощ, включително и капацитета си за нанасяне на удари по по-отдалечени мишени, за да може отговори на заплахите от Китай и Русия.

Планът за придобиване на ракетите e включен в искане за увеличаване на годишния бюджет на министерството на отбраната и представлява явно отклоняване от наложените по конституция от десетки години насам ограничения на далекобойността на оръжията на Силите за самоотбрана. Сега те имат право да използват само ракети с обсег до няколкостотин километра. 

"Китай продължава със своите заплахи, че ще използва сила, за да промени едностранно статуквото и задълбочава съюза си с Русия", аргументира искането си японското министерство на отбраната.

В документа се посочва още, че Пекин оказва натиск върху Тайван чрез провеждането на военни учения и че не се е отказал от използването на сила, за да установи контрол върху острова.

Тази година се увеличиха сигналите за амбициите на Китай в региона, отбелязва Ройтерс. Китайската армия изстреля пет балистични ракети, които паднаха във водите около Япония - на по-малко от 160 километра бреговете на островната страна. Тази демонстрация на сила дойде, след като председателката на Камарата на представителите в Конгреса на САЩ Нанси Пелоси посети Тайван.

Японското министерство на отбраната споменава и Северна Корея като заплаха.

Исканите бюджетни средства са предвидени за масово производство на изстрелвани от земята крилати ракети, които са по-далекобойно версия на разработените от "Мицубиши хеви индъстрис" ракети "Тип 12", използвани от Силите за самоотбрана за поразяване на плавателни съдове. Предвижда се и разработването на нови високоскоростни балистични ракети, които могат да удрят наземни цели. 

Освен това японското министерство на отбраната иска бюджетни средства за разработването на други оръжия, включително хиперзвукови бойни глави.

Япония предвижда сериозен ръст в бюджета за отбрана

Военното ведомство не оповести информация относно обсега на новите ракети, нито за планираните за производство количества. Те обаче вероятно ще могат да достигат до континентален Китай, ако бъдат разположени по бреговете на Окинава, отбелязва Ройтерс.

Япония вече е поръчала ракети с въздушно изстрелване "Джон страйк мисайл" (JSM), произвеждани от норвежката компания "Конгсберг", както и автономни високоточни ракети с голям обсег тип "въздух-земя" на американската компания "Локхийд Мартин", способни да поразяват цели на разстояние до 1000 километра.

Искането на министерството на отбраната е за увеличаване разходите по годишния бюджет с 3,6 процента до 5,6 милиона йени (39,78 милиарда долара), считано от 1 април, като военното ведомство посочва, че тази сума може да окаже и по-висока. 

Правителството на премиера Фумио Кишида ще одобри искането в края на годината, когато ще оповести и резултатите от основно преразглеждане на отбранителната стратегия, както и нов средносрочен план за увеличаване на военната мощ на страната. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
350 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ukraina55

2022.08.31 | 12:51

1
Японците наще приятели имат ресурсите и материалите и техническото превъсходство, в технологиите да създадат ракети с голям опсек на действие, които да достигнат до всяка точка на света.Ракети които могат да затрият цялата китаиски армия и РФ с хиляди японски ракети.Браво на Япония.

Добави коментар

Водещи новини