Изправена пред китайската заплаха, Япония планира да подобри ракетите си с голям обсег

  • 21 август 2022 19:01

  • 789
  • 2
Изправена пред китайската заплаха, Япония планира да подобри ракетите си с голям обсег
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Япония възнамерява да разположи над хиляда крилати ракети с голям обсег, за да увеличи способностите си да се противопоставя на нарастващите регионални амбиции на Китай, съобщи днес в. „Йомиури шимбун“, цитиран от БТА.


Страната планира да подобри обхвата на своите противокорабни ракети, за да могат да прелитат 1000 вместо сегашните 100 километра. Това ще им позволи да достигат китайските крайбрежни райони, както и Северна Корея, пише всекидневникът като се позовава на анонимни източници.

Подобрения ще са необходими и за да могат японските кораби и самолети да разполагат с капацитет да изстрелват тези нови ракети, които ще могат да поразяват наземни цели според същия източник.

Ракетите ще бъдат разположени във и около югозападния регион на остров Кюшу и на островчета в югозападните японски води, близо до Тайван.

Китай проведе нови учения край Тайван

Този проект цели да намали несъответствието в броя на ракетите, с които разполагат Япония и Китай, като същевременно взема предвид заплахите, идващи от КНДР, допълва вестникът.

Съгласно пацифистката си конституция, написана и влязла в сила малко след Втората световна война в условията на американска окупация на страната, Япония не трябва да има истинска армия и нейните военни инвестиции теоретично са ограничени до средства за отбрана.

Поради нарасналото неотдавна международно напрежение, особено заради инвазията на Украйна от Русия и нарастващия натиск, упражняван от Китай върху Тайван, се увеличиха призивите с искане Япония да преразгледа програмите си в сферата на отбраната.

Японският премиер Фумио Кишида обеща да увеличи значително разходите за отбрана, които досега са около 1 процент от БВП.

Японските медии съобщиха също, че се очаква японското министерство на отбраната да поиска бюджет от 5 500 милиарда йени (43,6 милиарда евро) за следващата финансова година, което е леко увеличение с 5 180 милиарда в сравнение с текущата година.

Освен това се очаква министерството да поиска одобрение на списък от нови разходи, включващ и тези за разработка за модернизиране на крилати ракети с голям обсег, според всекидневника „Асахи шимбун“.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
789 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Ukraina55

2022.08.26 | 14:10

2
Браво на японците,ще развият голяма водена мощ.Дане забравяме че в миналото Япония беше превзела китаи и я превърна в своя колония,Сега същото може да се повтори и Япония отново може да завземе китаи.Япония е наи технологичната развита държава в света по оръжия и технологии.Японцитеса толкова много силни че могат да ебът Китаи и СЕВЕРНА КОРЕЯ В ГЪЗА.ДАНЕ ГОВОРИМ ЧЕ ЯПОНИЯ Е ЕДНА ОТ НАИ ДОМИНИРАЩИТЕ ДЪРЖАВИ В СВЕТА ПО ВОИСКА И ТЕХНОЛОГИИ.АКО КИТАИЦИТЕ САМО ДА СЕ ОПИТСТ ДА НАПАДНАТ ЯПОНИЯ,КИТАИ ЩЕ БЪДЕ ЗАЛИЧЕНА ОТ ЛИЦЕТО НА ЗЕМЯТА И СЕВЕРНА КОРЕЯ.

2022.08.22 | 09:56

1
ЯЖТЕ ЛАЙНА КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини