САЩ забранява компании за чипове да отварят филиали в Китай

  • 07 септември 2022 21:52

  • 801
  • 5
САЩ забранява компании за чипове да отварят филиали в Китай
© Pixabay

Американските технологични компании, които получават федерално финансиране, няма да имат право да отварят свои филиали за напреднали технологии в Китай за период от 10 години. Това обявиха от президентската администрация във Вашингтон, предава БНР.

Забраната е част от план на стойност над 50 милиарда долара за развитие на местната индустрия полупроводници.

През август американският Конгрес одобри инвестиция от 52,7 милиарда долара в производство на полупроводници и проучвания, както и 25% данъчен кредит за инвестиции в заводи за чипове. 

Очаква се данъчното кредитиране да струва на федералния бюджет още 24 милиарда долара и то ще се предлага на проекти, чиято реализация започва след 1 януари догодина.

Целта на плана е да се намали зависимостта от чипове от Китай. Джина Раймондо - министър на търговията на Съединените щати, заяви: "Компании, които получават финансиране за чипове, не могат да използват тези средства за инвестиции в чужди държави, нито пък за изкупуване на акции. Компании, които получават средства за чипове нямат право да строят заводи за водещи високи технологии в Китай за период от 10 години."

В момента Съединените щати произвеждат около 10% от полупроводниците в света, а през 1990 година делът на американското производство е бил 40 на сто. Чиповете са ключови за повечето технологии и продукти - от автомобили до мобилни телефони.

Китай се бори с пожари и удължава режима на тока за предприятията

Китайското посолство във Вашингтон се обяви против закона за полупроводниците и заяви, че той напомня на "манталитета от Студената война". Някои американския производители на чипове вече усещат ефекта от политиката на Вашингтон да не се продава американска технология на Китай. 

По-рано този месец на две американския компании беше наредено да спрат продажбите на чипове за изкуствен интелект на Китай. Представители на американския бизнес изразиха тревоги, че подобни мерки може да разпалят още повече геополитическото напрежение между Пекин и Вашингтон.

Последвайте канала на

Цветелина Кирилова
801 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2022.09.08 | 09:50

5
ПУКНЕТЕ ОТ БЕЗСИЛНА ЗЛОБА КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИ

2022.09.08 | 00:54

4
Хахахаха смешници ! Тъпи както винаги
Смях в залата

2022.09.07 | 23:35

3
Ако Китай спре да продава чипове на ФАЩ, с тях е свършено :)
Анонимен

2022.09.07 | 22:37

2
Закъсняха с 10 години! Политиката им е същата като на Меркел към Русия!

2022.09.07 | 22:20

1
Китай следи целият свят с техният tiktok, а те за чипове се притесняват. :D :D :D

Добави коментар

Водещи новини