САЩ: Възнамеряваме да изпратим писмен отговор на Русия днес

  • 26 януари 2022 17:28

  • 1953
  • 0
САЩ: Възнамеряваме да изпратим писмен отговор на Русия днес
© Getty (архив)

Правителството на президента на САЩ Джо Байдън възнамерява да изпрати днес писмен отговор на Русия във връзка с изразените от нея тревоги, както и предложения за пътя напред, съобщи телевизия Си Ен Ен, като цитира американски правителствени служители.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13111

Отговорът обаче едва ли ще засяга вероятността за присъединяване на Украйна към НАТО в краткосрочен план или ще показва някаква възможност за преговори за политиката на алианса за приемане на нови членове, което е основната тревога на руския президент Владимир Путин.

"Мисля, че по няколко причини това не е нещо, което бих очаквал да видя в един писмен отговор от САЩ", каза вчера говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, след като беше попитан дали Вашингтон възнамерява да определи дали има вероятност или не Украйна да се присъедини към НАТО.

Предложението на САЩ ще очертава общите сфери, в които Вашингтон е готов да работи с Москва и които американски служители вече ясно са определили: контрол върху въоръженията, по-голяма прозрачност, намаляване на риска и разполагане на ракетни системи. Подробностите ще отидат "малко по-надълбоко" от това, което САЩ са заявявали публично, казаха висши правителствени служители.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано днес, че въз основа на съдържанието на американския отговор, който според него се очаква тази седмица, руските служители ще подготвят предложения към Путин за следващите стъпки.

Американски служители смятат, че идеите, които бъдат представени в писмения отговор, могат да доведат до преговори с Русия. Според тях обаче това може да се случи само ако Путин реши, че иска да се ангажира.

Целта на даването на отговор в писмен вид е да бъде подхранена дипломацията, с която САЩ се надяват да възпрат евентуално руско нахлуване в Украйна, казаха служители на Държавния департамент.

Вашингтон не възнамерява да разгласява публично предложенията, но американски служители признават, че е много вероятно Москва да огласи целия документ, след като го получи.

САЩ са се консултирали със своите съюзници, включително и с Украйна, през последните седмици, докато са разработвали своите предложения, което е една от причините да не предоставят писмен отговор досега, заявиха правителствени служители.

По думите на Прайс в предложенията "няма да има изненади". "Няма да има изненади за НАТО. Няма да има изненади за нашите европейски съюзници. Няма да има изненади за нашите украински партньори", каза той.

Украйна: Русия все още не е разположила достатъчно войски за пълномащабна атака

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1953 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини