ДЕН 71 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Белият дом: Руснаците вече загубиха войната

  • 05 май 2022 19:50

  • 22970
  • 13
ДЕН 71 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Белият дом: Руснаците вече загубиха войната
© Getty Images

Руската инвазия в Украйна продължава вече 71 дни.

Проследете най-важните новини в развитие: 

Последвайте канала на

22:53 | 05 май 2022

Виктор Орбан: Налагане на ембарго на руския петрол рискува да подкопае единството на ЕС

Новият пакет от санкции на Европейския съюз срещу Русия, включително ембарго върху вноса на суров петрол, ще причини повече вреда на Унгария, отколкото на Русия и само ще доведе до повишаване на енергийните цени, е заявил унгарският премиер Виктор Орбан в писмо до председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, съобщи новинарският сайт index.hu, цитиран от БНР.

В писмото до Фон дер Лайен унгарският премиер посочва, че шестият пакет от санкции на ЕС рискува да подкопае не само енергийната сигурност на Унгария, но и единството на Европейския съзю в неговия отговор на руската инвазия в Украйна, съобщава и "Файненшъл таймс".

Прочети още...
22:09 | 05 май 2022

Привърженици на "Възраждане" блокираха входа на оръжеен завод „Арсенал“

Привърженици на "Възраждане" блокираха единия вход на оръжейния завод „Арсенал“ АД, а по-късно и централната улица на Казанлък, съобщава БТА. Протестиращи попречиха на камиони да изнасят оръжие от завода.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов припомни, че от вчера партията е обявила гражданско неподчинение. 

Прочети още...
21:51 | 05 май 2022

Сърбия ще осигури хуманитарна помощ за Украйна в размер на три милиона евро

Сърбия ще осигури хуманитарна помощ от три милиона евро в помощ на децата и бежнците в Украйна, заяви днес сръбският премиер Ана Бърнабич на Международната донорска конференция за Украйна, която се състоя във Варшава, съобщи Танюг.

Бърнабич каза, че Сърбия, изхождайки от собствения си опит с голям брой  бежанци и  вътрешно разселени на  своя територия, от които, за съжаление, голям брой и днес са вътрешно разселени, осъзнава значението и необходимостта от оказване на хуманитарна помощ за цивилните в ситуации на конфликт, а особено за децата като изключително уязвима категория от населението.

Прочети още...
21:50 | 05 май 2022

Шолц и Байдън се разбраха да не признават завзетите от Русия територии в Украйна

Германският канцлер Олаф Шолц и американският президент Джо Байдън се договориха в телефонен разговор днес да не признават никоя от завзетите от Русия територии в Украйна, съобщи в изявление говорител на германското правителство, цитиран от БТА.

Шолц и Байдън осъдиха "коментари, направени наскоро от руското ръководство, които целят да дискредитират демократично признатото украинско ръководство", каза говорителят.

Прочети още...
21:15 | 05 май 2022

Забиха кирка в кола с украинска регистрация в Бургас

Неизвестен заби кирка в предния капак на украински джип в Бургас. Колата е собственост на семейство бежанци от Одеса. Била е паркирана пред блок с общински жилища в квартал „Меден рудник”.

Потърпевшите видели забитата кирка вчера рано сутринта и веднага подали сигнал на телефон 112. Семейството пристигнало в Бургас на 5 март.

Прочети още...
21:10 | 05 май 2022

САЩ работят върху стратегия за урана и обмислят забрана на руския внос

Министърът на енергетиката на САЩ Дженифър Гранхолм заяви днес, че САЩ не трябва да изпращат повече пари на Русия в отговор на въпрос дали администрацията трябва да забрани вноса на руски уран, съобщава БТА.

Сенаторът от Републиканската партия Джон Барасо, който е водещият републиканец в енергийния комитет на Сената, е попитал Гранхолм дали държавният глава ще наложи забрана върху вноса на урана, който се използва в ядрената енергетика на САЩ, за да отслаби допълнително Русия. Това е станало по време на изслушването за предложения от президента Джо Байдън бюджет за финансовата 2023 година.

 
Прочети още...
20:57 | 05 май 2022

Великобритания санкционира руския производител на стомана "Евраз"

Британското правителство обяви днес, че налага санкции на руската компания за производство и добив на стомана "Евраз", чийто най-голям акционер е Роман Абрамович, заради руската инвазия в Украйна, съобщава БТА. Самият Абрамович също е обект на санкции.

Компанията за производство и добив на стомана оперира в сектори, които са от стратегическо значение за руското правителство, съобщи британският кабинет.

 
Прочети още...
19:39 | 05 май 2022

Руският президент се извини на израелския премиер за антисемитските думи на Сергей Лавров

Руският президент Владимир Путин се извини на израелския премиер Нафтали Бенет за антисемитските думи на руския външен министър Сергей Лавров. Това предаде нюзру, като се позова на канцеларията на правителството на еврейската държава.

"Държавният глава на Русия днес проведе телефонен разговор с министър-председателя на Държавата Израел. Путин поднесе извинения за изказванията на дипломат номер едно на Москва, които Бенет прие", допълни медията.

Прочети още...
19:16 | 05 май 2022

Командир на батальона "Азов": Русия не спазва обещанието си за прекратяване на огъня в "Азовстал"

"Руснаците не спазват обещанието си за прекратяване на огъня" на територията на "Азовстал" в Мариупол, последният бастион на украинската съпротива в този пристанищен град, опустошен от бомбардировките, каза днес командир на батальона "Азов", който защитава металургичния завод, съобщава БТА.

"Руснаците не спазват обещанието си за прекратяване на огъня и не позволяват евакуация на цивилни", които все още са заедно с бойците в подземията на този огромен завод, каза Святослав Паламар, заместник-командир на батальона "Азов" във видео съобщение в Tелеграм.

Прочети още...
19:07 | 05 май 2022

Столтенберг: НАТО ще засили присъствието си около Швеция, ако тя се кандидатира за член на алианса

НАТО ще засили присъствието си около границите на Швеция, докато се обсъжда нейната евентуална заявка за членство в алианса. Това заяви днес генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг пред шведската национална телевизия СВТ.

Швеция и съседната ѝ Финландия са извън западния отбранителен съюз, но след като Русия превзе Крим през 2014 г. и нападна Украйна по-рано тази година, правителствата в Стокхолм и Хелзинки преосмислиха своята политика за сигурност и тяхното бъдещо членство в НАТО става все по-вероятно. По време на процедурата по евентуалното им приемане, която би продължила около година, двете северноевропейски държави искат да получат гаранции за своята сигурност, отбеляза БТА.

 
Прочети още...
18:58 | 05 май 2022

Руски правозащитник: Владимир Путин има проблеми с имунитета

"Владимир Путин има проблеми с имунитета, това каза руският правозащитник и юрист Марк Фейгин пред украинското издание Сегодня.

По думите на прависта стопанинът на Кремъл се е самоизолирал. Фейгин припомни, че една от редките публични изяви на президента на Русия от началото на тази година бе на 17 март. "Тогава той се появи пред хора на московския стадион "Лужники", допълни юристът, визирайки концерта по повод осем години от руската анексия на украинския черноморски полуостров Крим.

Прочети още...
17:38 | 05 май 2022

Ето двата сценария, при които Путин би прибегнал до "червеното копче"

Съществуват два хипотетични сценария, вследствие на които руският президент Владимир Путин може да прибегне до т.нар. червено копче, т.е. да използва ядрени оръжия в Украйна.

Прочети още...
17:31 | 05 май 2022

Бой пред Паметника на съветската армия в София

Нови сблъсъци белязаха акцията по опаковане със знамената на България и Украйна на Паметника на съветската армия в София днес. Проявата е с начален час 18:00. Демонстрантите се организират във Фейсбук.

Прочети още...
17:00 | 05 май 2022

Ройтерс посочи извършителите на масовите убийства в Буча

"Военните престъпления в киевското предградие Буча са  извършени от подразделението за специални операции на Росгвардия (военизирано поделение в рамките на вътрешното министерство в Москва) "Витяз" ("Герой"), войници и офицери от 76-а десантнощурмува дивизия с постоянно местоположение в северния руски град Псков и бойци от 141-ви специален моторизиран полк "Ахмат Хаджи Кадиров", дислоциран в чеченската столица град Грозни, предаде Ройтерс.

Прочети още...
16:45 | 05 май 2022

Албания обяви, че дарява един милион евро за Украйна

Албания ще дари един милион евро за Украйна, която е изправена пред руска инвазия от над два месеца, съобщи премиерът Еди Рама по време на международна донорска конференция във Варшава, предаде сайтът Екзит.

Прочети още...
15:27 | 05 май 2022

Белият дом: Руснаците вече загубиха войната

Говорителят на Белия дом, Джен Саки, заяви, че Русия вече е загубила войната в Украйна и подчерта, че Москва не е успяла да разедини НАТО.

Прочети още...
15:17 | 05 май 2022

Бивш руски депутат разкри кой ще поеме Кремъл, ако на Путин му се наложи да бъде опериран

Бившият депутат от Държавната дума (долната камара на парламента в Москва) Иля Понамарьов, разкри кой ще поеме функциите на руски президент, ако на Владимир Путин му се наложи да влезе в болница за операция, предаде УНИАН.

Прочети още...
15:05 | 05 май 2022

Какво ще направи Путин на 9 май?

Руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 май, заяви неколкократно Си Ен Ен през последната седмица, като се позова на свои източници. 

Прочети още...
14:57 | 05 май 2022

Лукашенко: Направихме и продължаваме да правим всичко, за да няма война в Украйна

Категорично не приемаме никоя война. Направихме и продължаваме да правим всичко, за да няма война. Мирните преговори между Украйна и Русия са започнали благодарение на него. Това заяви президентът на Беларус Александър Лукашенко в интервю за Асошиейтед прес.

Прочети още...
14:54 | 05 май 2022

Евробарометър: Европейците одобряват реакцията на ЕС на войната в Украйна

Публикуваното днес експресно проучване на Евробарометър във всички държави — членки на ЕС, показва широк консенсус сред европейските граждани в полза на реакцията на ЕС на руското нахлуване в Украйна, съобщиха от пресцентъра на Представителството на ЕК в България. 

Прочети още...
14:30 | 05 май 2022

Песков: Подкрепата на Запада за Украйна ни пречи да завършим бързо военната си операция

Военната и разузнавателна помощ на Запада за Украйна пречи на Русия да завърши бързо своята операция срещу съседната държава, каза днес говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Франс прес, предаде БТА. 

Прочети още...
14:22 | 05 май 2022

Зеленски обяви платформа за финансиране в помощ на Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обяви днес глобална платформа за групово финансиране, за да помогне на Киев да спечели войната с Русия и да възстанови инфраструктурата на страната.

Прочети още...
14:16 | 05 май 2022

ЕП: Русия трябва да върне откраднатите самолети

Членовете на ЕП приветстват европейските транспортни и туристически оператори за помощта им за бежанците от Украйна, изискват от Русия да върне откраднатите самолети и призовават ЕС да затегне санкциите срещу Русия, съобщиха от пресцентъра на ЕП в София.

Прочети още...
14:06 | 05 май 2022

Японският премиер осъди руската инвазия в Украйна

Японският премиер Фумио Кишида каза днес, че осъжда най-строго руската инвазия в Украйна, която според него е равносилна на военно престъпление, предаде Ройтерс.

Прочети още...
14:05 | 05 май 2022

Москва е започнала да разиграва симулативни атаки с ядрено оръжие

Министерството на отбраната на Русия обяви в комюнике, че руската армия е започнала "да разиграва симулативни атаки" с ракети с ядрен потенциал в района на Калининград, разположен между Полша и Литва.

Прочети още...
13:21 | 05 май 2022

Шефът на СОС: Поведението на депутатите от „Възраждане“ е безобразно

„Депутатите от „Възраждане“ са играли ролята на охрана на вишка, с която е свалено знамето на Украйна. Това е безобразно поведение“, каза председателят на столичния общински съвет Георги Георгиев по повод сваления флаг.

Прочети още...
13:01 | 05 май 2022

Украинските бежанци у нас - вече колкото населението на Шумен

Председателят на Агенцията за бежанците с последни данни за украинските бежанци у нас. 

102 032 са украинците у нас - колкото област Шумен. 97 068 украинци са под временна закрила.

Прочети още...
13:00 | 05 май 2022

Радан Кънев пред novini.bg: Евтиният руски газ е мит и лъжа

Газът в България за последните две години е поскъпнал най-много в целия Европейски съюз. Евтиният руски газ е мит или лъжа. Той е лъжа от гледна точка на тези, които прибират комисионните, мит - от гледна точка на общественото мнение. Това каза в интервю за novini.bg евродепутатът от ЕНП Радан Кънев.

Прочети още...
12:27 | 05 май 2022

Руската артилерия е ликвидирала над 600 украински националисти, обяви министерството на отбраната на Русия

През нощта руската артилерия е ударила няколко украински позиции и е унищожила над 600 бойци, обяви днес министерството на отбраната на Русия, цитирано от Ройтерс.

Прочети още...
12:10 | 05 май 2022

ЕС налага санкции и на Алина Кабаева

Смятаната за много близа до Путин бивша гимнастичка Алина Кабаева също е част от новия шести пакет от санкции на Европейския съюз, който държавите от Съюза обсъждат в момента.

Прочети още...
11:29 | 05 май 2022

Украинското знаме отново на фасадата на Столичната община, след като от "Възраждане" го свалиха

На фасадата на Столичната община на ул. "Московска" 33 отново е поставено знамето на Украйна, след като по-рано днес от ПП "Възраждане" го свалиха. Това съобщиха за БТА от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Прочети още...
11:09 | 05 май 2022

Украйна: Руската армия загуби контрола си върху няколко селища по границата в Николаевска и Херсонска област

Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви днес, че руската армия е "загубила контрола си върху няколко селища по границата в Николаевска и Херсонска област" и че са отблъснати 11 руски атаки в Донецка и Луганска област, предаде Асошиейтед прес.

Прочети още...
10:15 | 05 май 2022

ДБ: България трябва да откликне и на следващи настоявания за помощ за Украйна

Надявам се Министерският съвет да подхожда по-свободно и при следващи настоявания за помощ от страна на Украйна и желание за изпращане на оръжие, ние да го направим. Това каза в ефира на „Твоят ден” депутатът от „Демократична България” Атанас Славов.

Прочети още...
08:56 | 05 май 2022

Крум Зарков за решението на НС за Украйна: Коалицията оцеля на косъм

Вчерашното решение на НС България да изпрати военнотехническа помощ на Украйна не е победа за никого. Коалицията беше запазена на косъм. Всеки направи компромис. Това каза в студиото на "Денят започва" Крум Зарков, депутат от "БСП за България".

Прочети още...
08:42 | 05 май 2022

Настимир Ананиев: Войната в Украйна не е компютърна игра, като умреш не можеш да презаредиш

В момента в Украйна умират хора. За разлика от компютърните игри, там като те застрелят не можеш да презаредиш. Надявам се, че с вчерашното решение на МС ние ставаме част от страните, които застават зад една държава, нападната от агресор. Това заяви Настимир Ананиев от ПГ на ПП в студиото на Нова телевизия.

Прочети още...
07:04 | 05 май 2022

Русия съобщи, че е нанесла 77 въздушни удара по Украйна само за ден

Русия съобщи, че е нанесла 77 въздушни удара по Украйна през вчерашния ден. При тях са убити около 310 украински бойци и са унищожени 36 военни цели. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, цитиран от ДПА.

Прочети още...
06:43 | 05 май 2022

Зеленски: Войната в Украйна е точно толкова лоша, колкото и Втората световна

Украинският президент Володимир Зеленски призова датския народ да си спомни за нацистката окупация и как той се е освободил благодарение на това, че нацистите са загубили Втората световна война. Той заяви това на събития в Копенхаген и Орхус, предадоха ДПА и БТА.

Прочети още...
06:39 | 05 май 2022

ООН: Над 300 души са евакуирани от Мариупол

ООН съобщи, че над 300 цивилни от обсадения Мариупол и още четири града са били евакуирани в намиращия се под украински контрол град Запорожие, втора успешна операция за извеждане на граждани от райони, подложени на руски обстрели и нападения, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

22970 13

Коментари 13

Добави коментар

2022.05.06 | 03:59

13
Е не е като хамериканците :), 20 години в Авганистан и да напуснат позорно, изоставяйки техника за милиарди долари !!! ;)
Тези американци

2022.05.06 | 00:25

12
Са противни и отвратителни .Анатема за всички тях во веки веков .Има боеве Тея викат загубили войната .Айде
коста

2022.05.05 | 23:30

11
BUGAGA))) Америка поема много! Надявам се след 10 години светът да няма тази държава на лъжци и убийци!
Мани, мани!

2022.05.05 | 23:09

10
Бай Дън пак е говорил за иранския народ :)
Педерунгел

2022.05.05 | 23:08

9
Абе, верно ли всеки можел да си плющи азовци по полички и чорпогащи в Азовсталъ?
Е, са :)

2022.05.05 | 19:29

4
Колко да я загубиха :)
До долния боклук!

2022.05.05 | 23:07

8
Само за днес - 500 укрофашисти!

2022.05.05 | 22:52

7
Виждал ли си текста под снимката с труповете ба русначетата: "Превзеха Киев, сега си почиват".
Въх

2022.05.05 | 21:42

6
И кога тва?
Мдаа

2022.05.05 | 19:30

5
Свърши се с посраина :)
Цв

2022.05.05 | 18:56

3
Сънувайте!
scarface

2022.05.05 | 14:33

1
Плъховете ще изпълнят скоро жалко за заложниците им.
717385

2022.05.05 | 18:54

2
Да, големи плъхове са рашистите, но живи няма да излязат :)

Добави коментар

Водещи новини