Какво ще направи Путин на 9 май?

  • 05 май 2022 15:05

  • 30375
  • 26
Какво ще направи Путин на 9 май?
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Руският президент Владимир Путин може официално да обяви война на Украйна на 9 май, заяви неколкократно Си Ен Ен през последната седмица, като се позова на свои източници. 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13367

Какво означава официалното обявяване на война на практика?

Путин може да използва символичното значение на Деня на победата, за да обяви или постижения на „специалната военна операция“ в Украйна, или ескалация на военните действия, или и двете, казват източници на Cи Ен Ен. Най-вероятен според тях ще бъде сценарият за официално обявяване на война на Украйна.

Руската инвазия в Украйна започна на 24 февруари, но руските власти настояват, че там се провежда "специална военна операция". Думите "война" и "инвазия" във връзка с военни операции в Украйна всъщност са забранени.

Според американската телевизия, официалното обявяване на война би могло да засили обществената подкрепа за сраженията в Украйна и също така да позволи на руските власти да обявят обща мобилизация, от която Русия сега силно се нуждае.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в сряда нарече съобщенията за възможно обявяване на мобилизация в Русия на 9 май "неверни и нелепи".

Кремъл: Глупост е, че Путин планира да обяви война на Украйна на 9 май

На 20 февруари, три дни преди началото на т. нар. военна спецоперация, Песков нарече съобщенията за планирано нахлуване на руски войски в Украйна провокации и разпалване на истерия: „Напомняме, че Русия никога не е нападала никого през цялата си история. Русия, която преживя толкова много войни, е последната държава в Европа, която иска изобщо да говори, дори да произнася думата "война", каза говорителят на Путин.

Предположението, че на 9 май Путин може да обяви мобилизация, както и да обяви пълномащабна война "срещу световния нацизъм", беше изразено по-рано и от британския министър на отбраната Бен Уолъс, припомня Би Би Си. Уолъс каза миналата седмица пред радио Ел Би Си, че парадът в Москва - в чест на поражението на нацистите и победата във Втората световна война - може да бъде използван за набиране на подкрепа за масова мобилизация на войски и подновяване на натиска в Украйна.

„Не бих се учудил и нямам никаква информация за това, че той вероятно ще обяви на този ден, че „сега сме във война със световните нацисти и трябва да мобилизираме масово руския народ“, каза министърът.

ЕС налага санкции и на Алина Кабаева

В същото време, според папа Франциск, унгарският премиер Виктор Орбан му казал по време на срещата им на 21 април, че руските власти планират да прекратят военните действия на 9 май.

Путин каза в началото на март, че няма предпоставки за въвеждане на военно или друго извънредно положение в Русия, тъй като то се въвежда само в случай на външна агресия.

В коментар в германското списание „Фокус“ също се отправя предупреждение Германия да се подготви за три възможни сценария в зависимост от това какво ще избере да каже Путин на 9 май. „Изглежда доста правдоподобно на този ден Владимир Путин да обяви не победа във войната срещу Украйна, а мащабна мобилизация.“

Авторът разглежда и възможността – на фона на прегрупирането на руските войски, които бяха изтеглени от около Киев и трябваше да засилят офанзивата в Източна Украйна – Путин да обяви „освобождаването“ на Донецката и Луганската „народни републики“ – като „доказателство“ за успеха на Русия в „специалната военна операция“. „Превземането на Мариупол и Херсон и основаването там на нови псевдодържави също биха били успехи, които биха могли да се празнуват като победи.“

Руски журналист: В скоро време Путин няма да има друг избор, освен ядреното оръжие

Авторът призовава германското правителство да се подготви и за трите възможни сценария:

Първият, при който на 9 май да не бъдат обявени от Москва повече мащабни решения. Вторият, че в резултат на военната операция ще бъде обявено освобождаването на съществуващите и създаването на нови "народни републики". Третият, че Русия ескалира войната с мобилизация.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
30375 26

Свързани новини

Коментари 26

Добави коментар
Анонимен

2022.05.05 | 20:18

26
ЩЕ ДУХА СУПАТА ВАРВАРИНА.
Анонимен

2022.05.05 | 20:18

25
ЩЕ ДУХА СУПАТА ВАРВАРИНА.
Смях

2022.05.05 | 17:53

24
Ще се моли на кирето да го включи в доставките за газ, мас, водка, трици, празни приказки и други стоки с които не разполага или е притиснат от ембаргото, а, и китки за любовницата, български екипаж за яхтата и други подобни дреболии.
КРЕМЪЛСКИЯТ САТРАП

2022.05.05 | 17:21

23
Каквото и да направи, запада ще си го премести от единия крачол в другия....
кокошката

2022.05.05 | 17:20

22
Ще увеличи цената на газа като спре кранчето по Северен поток 1
Цв

2022.05.05 | 17:08

21
Каквото си иска!
seg

2022.05.05 | 16:56

20
Какво ще направи пУтьо на 09.05?!?!?- Ще си набие още един голям КОЧАН в мръсния, еврейски ана.л вероятно!!!! Един вече има там, от началото на войната!!!

2022.05.05 | 16:54

19
Не го мислете Путин а гледайте насраните си гъзовр
рак и алцхаймер

2022.05.05 | 16:50

18
Може и да отлети....горе.

2022.05.05 | 16:45

17
Ще си смени старческия памперс, какво може да направи.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини