Радан Кънев пред novini.bg: Евтиният руски газ е мит и лъжа

  • 05 май 2022 13:00

  • 2495
  • 21
© Bulphoto

Газът в България за последните две години е поскъпнал най-много в целия Европейски съюз. Евтиният руски газ е мит или лъжа. Той е лъжа от гледна точка на тези, които прибират комисионните, мит - от гледна точка на общественото мнение. Това каза в интервю за novini.bg евродепутатът от ЕНП Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 6131

„Всички казаха: и експерти, и политици, и отговорни министри, че няма причина да има проблем с доставките на газ. Може да има с цената. Активно се работи и с ЕК, и с двете съседни държави-членки на ЕС – Гърция и Румъния. Диалогът, който Кирил Петков води активно, е нещо, което трябваше да се случи много отдавна в българската политика. Това е много положително събитие, което може да има дълготрайни положителни последици. Краткосрочно то трябва да гарантира, че България ще има газ на същата или по-ниска цена, защото това не е невъзможно“, добави той.

Кънев изрази увереност, че България има възможност да осигури по-добри газови доставки отколкото имаме в момента.

„За целта трябва да натиснем ЕК. На първо място, да поискаме най-сетне да се проведат тези общи търгове за газ, за да има централизирана покупка, гарантирани доставки и обща и добра европейска цена. На второ място, можем да поискаме механизмът за солидарност на ЕС да бъде активиран за България и Полша. Той може да покрие евентуални пазарни разлики между договора ни с „Газпром“ и, недай си Боже – по-високи цени", добави евродепутатът. 

Русия спира от утре газа за България

Според Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и България трябва да има разрешение и възможност да ограничи транзита по „Турски поток“. "Преминаването на тези огромни транзитни количества през България да е наше политическо оръжие. Ако режимът на Путин използва политическото оръжие за спиране на газа, ние трябва да сме в готовност да използваме нашето – спиране на транзита", посочи той. 

Евродепутатът подчерта, че България не може да запазва неутралитет в създалата се военна ситуация. 

"Искрено се надявам, че България взе своето решение и го взима на базата на един сравнително сериозен консенсус между политическите сили. Три от четири партии в управляващата коалиция, основните опозиционни партии заемат категорична позиция, че България трябва да се ангажира да помогне на жертвата на агресията – Украйна, по всеки възможен начин, който не ни въвлича във война. Аз съм убеден, че това решение е правилно. Няма да коментирам дали е закъсняло, или не. В крайна сметка е важно какво става оттук-нататък и особено в контекста на едностранното очевидно незаконно спиране на руските газови доставки. Мисля, че това е доказано разумното решение. Решението, което отговаря на националния ни интерес", заяви Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и

Радев за военната помощ за Украйна: Много хора говорят без да имат собствено мнение

Той обясни, че не парламентът дава оръжие и напомни, че това е работа на правителството. „Изпълнителната власт взима тези решения. Това, което българският парламент прави, е да даде картбланш, съгласието си на българското правителство да реагира в конкретната ситуация“, посочи Кънев.

Евродепутатът изрази надежда и прогнозира, че предсрочни избори няма да има. По думите му, това е последното нещо, което е небходимо на страната ни в момента. 

„Имаме нужда точно от обратното: консолидация и определено ниво на национално съгласие между управляващи и опозиция по ключовите въпроси. Ситуацията с газовите доставки. Това е много тежка за България ситуация. Газ ще се намери – дали на същата, или по-висока цена, е отворен въпрос. Колко време ще продължи газовата криза, колко бързо Европа ще организира общите покупки на газ, за да е ясно първо, че газ има достатъчно. И второ – че е на една цена в рамките на Съюза. Най-опасното би било да започнат различни компании и държави в Европа да се надхитряват кой ще има по-евтини газови доставки. Това би било критично за целия ЕС и доверието в него. Трябва да имаме ясна национална позиция по тези въпроси, както и оценка на интереса си, както и необходимата доза национално единство", каза Кънев.

Нинова потвърди: Реши ли МС да изнасяме оръжие за Украйна, БСП напуска коалицията

Той, обаче, е разтревожен, че твърде много хора в България си позволяват партизански популизъм. 

„На гърба на тази криза атакуват българското правителство за това, че Путин и „Газпром“ едностранно и незаконно спряха доставките. Това не е нещо, което в Полша не се случва. Полша реагира единно, а там власт и опозиция са в десетилетна война. Като казвам „война“, то е почти буквално, те не могат да се дишат. Но по външната политика, националната сигурност и енергетиката са способни да заемат общи позиции. Надявам се, че ще отлежи малко тази лесна страст да ударим правителството, когато е в трудно положение, защото го виждам и от президента Радев, опозицията – Бойко Борисов, дори и от коалиционния партньор – Корнелия Нинова. Мисля, че ще им отлежи малко и ще разберат, че заемат недържавническа позиция в този момент“, коментира Радан КъневРадан Кънев Радан Кънев е роден на 30 септември 1975 г. в гр. София. Завършва столичната френска гимназия и.

Той изрази надежда, че сегашната криза може да е стъпка към това да се научим и разберем, че има въпроси, по които „партизанщината не играе добра роля“.

„Има теми, по които не удряш правителството, защото ти е паднало на воле, а си даваш сметка, че националният интерес в тази ситуация изисква консолидация. Ние сме икономически атакувани, под агресия на една държава, която се демонстрира като военен агресор на един режим, който не се колебае да запали огромна война“, посочи евродепутатът.

По материала работиха Галя Георгиева и Теодора Павлова. 

Novini.bg
2495 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар

2022.05.05 | 17:24

21
Радане признай си за папи ханус

2022.05.05 | 17:23

20
Радамел признай си за папи ханус
hammer1907

2022.05.05 | 17:01

19
поредния тъпанар.цените ги определят борсите,а не Русия.а борсите кой ги държи-американците.и защо не каже истината-просто алтернатива на руския газ няма,но всега е на мода да се лае срещу Русия,продажник и то тъп
Хахаха

2022.05.05 | 15:38

13
Рада дълбоката май на прави разлика между газ и гъз.

2022.05.05 | 16:49

18
Хахахахах. Евала
Stamatis

2022.05.05 | 16:44

17
Този се е взел много насериозно! Чудя се как съпръгата му живее с мъж от левия бряг на реката! какво ли й струва?!

2022.05.05 | 16:29

16
: Лайнян Кънев
Мит е

2022.05.05 | 15:53

15
ти ще докараш по-евтин. Няма да те тупам по рамото, че освен газ и други работи ще докараш.

2022.05.05 | 14:17

6
Плащам 400 лв месечно в тристайно жилище за отопление. Не е евтино.
мдаа

2022.05.05 | 15:51

14
не е, не е...като стане 1000лв. следващата зима ще ти е по-евтино.

2022.05.05 | 15:20

12
Искаш ли да те чукам

2022.05.05 | 15:16

11
МРИ БОКЛУК СКАПАН КРАДЛИВ

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини