ДЕН 43 ОТ ВОЙНАТА: Русия призна за тежки загуби в Украйна, изключиха я от Съвета по правата на човека

  • 07 април 2022 20:00

  • 15813
  • 2
ДЕН 43 ОТ ВОЙНАТА: Русия призна за тежки загуби в Украйна, изключиха я от Съвета по правата на човека
© Getty Images

Novini.bg следи на живо всичко по-важно от нахлуването на руската армия в Украйна: 

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13763

Последвайте канала на

21:43 | 07 април 2022

Кулеба обвини Лавров в съучастие в престъпления, извършени от руската армия в Украйна

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба обвини днес руския си колега Сергей Лавров, че е "съучастник в престъпления", извършени от руската армия от началото на войната в Украйна, предаде Франс прес.

"Фактът, че (Лавров) оправдава бомбардировките на болница в Мариупол и военните престъпления, извършени в Буча и други градове и села в Украйна . . . го прави съучастник в тези престъпления", заяви Кулеба на пресконференция след среща с външните министри на държавите от НАТО в Брюксел.

 
Прочети още...
21:20 | 07 април 2022

Турция предлага да бъде домакин на бъдещи преговори между Русия и Украйна

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви днес, че е казал на украинския си колега Дмитро Кулеба, че мирните преговори с Русия в бъдеще могат да се проведат в Турция, предаде Ройтерс.

Чавушоглу е заявил това пред журналисти след срещата на министрите на външните работи на страните от НАТО в Брюксел.

Прочети още...
21:08 | 07 април 2022

Кремъл: Русия не е извършвала военни престъпления, но претърпя тежки загуби в Украйна

Русия призна днес, че въоръжените ѝ сили, разположени в Украйна, са понесли "тежки загуби", съобщава БТА.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза това в интервю за британската телевизия "Скай нюз". Той не посочи конкретни числа.

Прочети още...
20:59 | 07 април 2022

Зеленски призова държавите от ЕС да затворят пристанищата си за Русия

Украинският президент Володимир Зеленски поиска днес от Република Кипър и останалите държави от Европейския съюз да затворят пристанищата си за руски кораби, съобщи БТА.

"Призоваваме всички кипърски пристанища да бъдат затворени за руски кораби", каза Зеленски във видеообръщение към кипърския парламент. Той поиска целият Европейски съюз да направи същото.

Прочети още...
20:31 | 07 април 2022

Американски генерал: Украйна ефективно използва сухопътни мини във войната

Украйна ефективно използва сухопътни мини в конфликта с Русия, принуждавайки руските бронирани машини да влизат в зони, в които са уязвими за атаки с доставени от САЩ противотанкови оръжия, заяви днес председателят на Съвета на началник щабовете на въоръжените сили на САЩ генерал Марк Мили, цитиран от БТА.

"Това е една от причините, поради които виждате колона след колона унищожена руска техника. Следователно противотанковите или противопехотните мини са много ефективни", каза Мили на изслушване пред комисията за въоръжените сили към американския Сенат.

Прочети още...
20:00 | 07 април 2022

Сенатът на САЩ одобри забрана на вноса на руски петрол и газ

Сенатът на САЩ прие законопроект, забраняващ вноса на петрол и газ от Русия като поредна мярка от усилията на американското правителство да изолира икономически и накаже Кремъл за нападението над Украйна, предаде Си Ен Би Си. 

Законодателството, което бе прието единодушно от всичките 100 члена на камарата, забранява вноса на петрол, газ, въглища и други енергийни продукти от Русия. Това става близо месец, след като президентът Джо Байдън подписа указ, разпореждащ на практика същите мерки. 

Прочети още...
19:49 | 07 април 2022

Общото събрание на ООН лиши Русия от членство в Съвета по правата на човека заради войната в Украйна

Общото събрание на ООН лиши днес Русия от членство в Съвета по правата на човека на организацията заради информации за "сериозни и систематични нарушения на човешките права", свързани с руската инвазия в Украйна, предаде Ройтерс.

Предложението, внесено от САЩ, събра 93 гласа "за" при 24 "против" и 58 "въздържал се". За лишаване на Русия от членство в 47-членния Съвет беше необходимо мнозинство от две трети от гласувалите, без да се броят въздържалите се, посочва Ройтерс. Тъй като със "за" или "против" гласуваха общо 117 делегации, 93 е повече от две трети от общия брой и затова резолюцията беше приета, допълва БТА.

Прочети още...
19:14 | 07 април 2022

Голямо шествие в подкрепа на Украйна се провежда в София

Мирно шествие в подкрепа на Украйна събра българи и украинци в центъра на София тази вечер. То е под надслов "Не сме неутрални!".

Десетки граждани се събраха на пл. „Св. Александър Невски“. Протестиращите разпънаха голямо украинско знаме.

 

Прочети още...
18:54 | 07 април 2022

Руското посолство с гневна реакция заради площад "Героите на Украйна"

„София се стреми да се солидаризира с нацисткия режим в Киев“ – така отговори руското посолство в София по повод именуването на алеята пред сградата им на „Героите на Украйна“, а площад в близост – „Борис Немцов“.

Решението беше взето днес след двучасово обсъждане в Столичния общински съвет.

Прочети още...
18:31 | 07 април 2022

Русия преживява най-трудната ситуация от 30 години, каза премиерът Мишустин

Русия е изправена пред най-тежката ситуация за нея от три десетилетия заради безпрецедентните западни санкции, но чуждестранните опити за изолирането й от световната икономика ще се провалят, заяви днес руският министър-председател Михаил Мишустин, цитиран от Ройтерс.

Прочети още...
18:21 | 07 април 2022

Швейцария блокира руски активи за над 8 млрд. долара

Швейцария, която подкрепи санкциите на Европейския съюз срещу Русия, блокира руски активи на стойност 7,5 млрд. франка (над 8 млрд. долара по текущия обменен курс), съобщава "Блумбърг". Говорителят на Държавния секретариат по икономическите въпроси на Швейцария (SECO) Фабиан Майенфиш потвърди блокирането.

Прочети още...
17:54 | 07 април 2022

Даниел Лорер: Посланик Митрофанова влага доста усилия, за да си отиде

Между петте минути, в които председателят на ЕК говори, за моя радост тя спомена десет пъти думата "иновации". От тези 13,5 млрд. над 1,4 ще бъдат за иновации и конкурентноспособност за възстановяване на нашата икономика. Това заяви в студиото на "Лице в лице" по bTV министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Прочети още...
17:43 | 07 април 2022

Дания отхвърли претенциите на Русия американски войници да не бъдат разполагани на датски остров

Министър-председателят на Дания Мете Фредериксен отхвърли предупреждението на Русия да не допуска разполагането на американски войници на датския остров Борнхолм, предаде ТАСС. 

Прочети още...
17:30 | 07 април 2022

Мария Захарова: Страните, изгонили руски дипломати, ще получат остър отговор

Държавите, които са изгонили руски дипломати, ще получат остър отговор, полезен за Москва. Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова, предаде ТАСС.

Прочети още...
17:24 | 07 април 2022

В Германия внесоха съдебен иск срещу Русия за военни престъпления

Двама бивши германски министри се обърнаха към федералната прокуратура с искане да започне разследване за военни престъпления срещу представители на руските власти, включително срещу президента Владимир Путин, във връзка с войната в Украйна. 

Прочети още...
17:24 | 07 април 2022

БСП ще оспори решенията за именуване на площи в подкрепа на Украйна

Общинските съветници от групата на "БСП за България" ще оспорят решенията за именуване на площи в София в подкрепа на Украйна пред областния управител. Това заяви заместник-председателят на СОС от БСП Милка Христова по време на днешната сесия.

Прочети още...
16:40 | 07 април 2022

Лукашенко: Беларус иска да участва в преговорите за войната в Украйна

Президентът на Беларус Александър Лукашенко - съюзник на Русия - поиска да участва в преговорите за "войната" в Украйна, използвайки термина, чиято употреба Москва забрани, предаде Франс прес. 

Прочети още...
16:39 | 07 април 2022

Хакери поеха контрола над камерите в Кремъл

От началото на инвазията в Украйна, която започна на 24 февруари, глобалната хакерска група „Анонимните” започна кибервойна с правителството на руския президент Владимир Путин, съобщава, “Гардиън”. 

Прочети още...
16:29 | 07 април 2022

Украйна постави условие на Русия, за да има диалог

Украйна настоя днес Русия да покаже готовност за диалог, като намали враждебността в медиите, предаде АФП. 

Това стана, след като Москва обвини Киев, че е променил позициите си от преговорите в Истанбул в края на март, като е поставил нови, неприемливи елементи.

Прочети още...
16:20 | 07 април 2022

Страните от Г-7 поискаха Русия да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека

Страните от Г-7 поискаха в обща декларация Русия да бъде изключена от Съвета на ООН по правата на човека. 

"Убедени сме, че е дошъл моментът да бъде прекратено членството на Русия в Съвета по правата на човека", заявяват външните министри на седемте най-развити индустриални страни. Предложението ще бъде представено днес пред Общото събрание на ООН.

Прочети още...
16:09 | 07 април 2022

Решено: Алеята до руското посолство ще се казва „Героите на Украйна”

Алея, която се намира между булевард „Драган Цанков” и оградата на руското посолство, ще бъде кръстена „Героите на Украйна”. Решението беше взето с 36 „За”, 16 „Против” и 0 въздържали се. 

Прочети още...
16:07 | 07 април 2022

Русия: Украйна постави неприемливи условия на преговорите

Русия заяви днес, че Украйна е поставила на преговорите нови, неприемливи елементи, но въпреки това Москва ще продължи разговорите, предадоха АФП и Ройтерс.

Прочети още...
15:56 | 07 април 2022

Португалия изпраща допълнително военно оборудване на Украйна

Португалия ще изпрати "скоро" допълнително военно оборудване на Украйна, в която руската армия извършва инвазия, заяви португалският външен министър Жоау Гомиш Кравиньо, цитиран от Франс прес.

Прочети още...
15:44 | 07 април 2022

Германия разполага със сателитни данни за руско участие в убийствата в Буча

Германското правителство разполага с данни от сателитни снимки, че Русия е била замесена в убийствата на цивилни в украинския град Буча, заяви днес източник от сферата на сигурността. 

Прочети още...
15:33 | 07 април 2022

СИРИЗА реагира на присъствието на боец от "Азов" в телеконференцията със Зеленски

Основната гръцка опозиционна партия СИРИЗА реагира днес на включването на украинец, който заяви, че е боец от крайнодесния батальон "Азов", по време на обръщението на украинския президент Володимир Зеленски пред гръцкия парламент чрез телеконферентна връзка, съобщава в. "Катимерини".

Прочети още...
15:10 | 07 април 2022

Министър Заков категоричен: Всички твърдения в социалните мрежи, че пращаме техника и жива сила в Украйна са фалшиви новини

Темата за мините в Черно море е много сериозен въпрос. Към момента в българската акватория на Черно море не са открити мини. Имаме доста сериозен капацитет за откриване и предотвратяване на инциденти с мини. Обменяме постоянно информация с Румъния и Турция, защото в техните акватории бяха открити мини. Между трите държави тече много сериозна комуникация. Отново ще повторя, че имаме много сериозна организация за откриването на мини. Българските рибари може да са спокойни, но и внимателни. Призовавам ги, ако забележат нещо съмнително, веднага да сигнализират. 

Това заяви военният министър Драгомир Заков по време на заседанието на Комисията по отбрана, където отговаряше на депутатски питания.  

Прочети още...
15:06 | 07 април 2022

Украинско знаме ще се вее на сградата на Столична община

Украинско знаме ще се вее на сградата на Столична община. Решението беше взето с 36 гласа за и 14 против от Столичния общински съвет. 

Прочети още...
14:54 | 07 април 2022

Легион от руснаци мина на страната на Украйна

Украинската армия вече има легион от руски граждани, които да се сражават срещу сънародниците си окупатори. Те вече са получили новите си униформи, съобщават от новосформираната военна формация в Туитър.

Прочети още...
14:23 | 07 април 2022

Кремъл изрази недоумение от решението на САЩ да наложат санкции на дъщерите на Путин

Кремъл изрази озадаченост от решението на САЩ да наложат санкции на дъщерите на руския президент Владимир Путин, като определи решението като част от по-широка западна истерия срещу Русия, предаде Ройтерс.

Прочети още...
14:19 | 07 април 2022

Зеленски към Запада: Изправете Русия пред правосъдието!

Президентът на Украйна Володимир Зеленски призова Запада "да изправи Русия пред правосъдието", заявявайки, че действията на Москва са насочени не само срещу Украйна, но също срещу Европа, съобщи Ройтерс. 

Прочети още...
13:53 | 07 април 2022

Европейският парламент прие призив за забрана на вноса на руски горива

Европейският парламент прие днес призив за забрана на вноса от Русия на въглища, газ и петрол. Призивът бе одобрен с 413 гласа, 93 "против" и 46 въздържали се. 

Прочети още...
13:40 | 07 април 2022

ЕП ще отпусне 3,4 милиарда евро за нуждите на украинските бежанци

Европейският парламент съобщи, че одобрява незабавното отпускане на 3,4 милиарда евро за страните от ЕС, които са приютили украински бежанци.

Прочети още...
13:05 | 07 април 2022

Руски журналист: Как по-лесно да разберем какво се е случило в Буча

Така ще ви бъде по-лесно да разберете какво се е случило в Буча. 

Това заявява известният руски журналист, телевизионен водещ, продуцент, сценарист и режисьор Александър Невзоров в своя YouTube канал. 

Прочети още...
12:40 | 07 април 2022

Израелски бизнесмен и анализатор: Генерал Суровикин командва руската армия в Украйна

Генерал Суровикин командва руската армия в Украйна. 

Това заяви израелският бизнесмен и анализатор Леонид Невзлин в интервю пред известната руска журналистка и писателка Юлия Латинина в YouTube канала „Латинина ТV”. 

Прочети още...
12:28 | 07 април 2022

Пълната забрана на руските въглища в ЕС се отлага за средата на август

Посланиците на страните членки на ЕС в Брюксел се очаква по-късно днес да одобрят забрана за внос на руски въглища от средата на август, което е с месец по-късно от първоначално предложеното, съобщи за Ройтерс източник, близък до преговорите. По думите му отлагането е било договорено под германски натиск.

Прочети още...
12:12 | 07 април 2022

Австрия гони четирима руски дипломати

Австрия гони четирима руски дипломати заради действия, несъвместим с дипломатическия им статут, съобщи говорител на външния министър Александър Шаленберг. Така тя се присъединява към група страни от Европейския съюз, предприели сходни мерки тази седмица, предаде Ройтерс.

Прочети още...
12:11 | 07 април 2022

Украйна призова Унгария да застане от правилната страна на историята 

Украйна заяви, че становището на Унгария, че е готова да плаща в рубли за руски газ, е "неприятелско" и руши единството в Европейския съюз за руската инвазия, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прочети още...
11:45 | 07 април 2022

Унгария получи руско ядрено гориво за АЕЦ "Пакш"

Унгария е получила в сряда първата доставка гориво за ядрената централа "Пакш" от Русия по въздуха, тъй като войната в Украйна е направила транспортирането му по суша невъзможно, съобщи външният министър Петер Сиярто, цитиран от Ройтерс.

Прочети още...
11:39 | 07 април 2022

Столтенберг: Страните от НАТО да доставят на Украйна по-тежки оръжия

Страните от НАТО да доставят на Украйна по-тежки оръжия. За това призовва генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг по време на брифинг с украинският външен минстър Дмитрий Кулеба в Брюксел, предават украински медии. 

Прочети още...
11:32 | 07 април 2022

Shell прогнозира загуби за 5 милиарда долара заради изтеглянето си от Русия

Британският петролен гигант "Шел" (Shell) предупреди днес, че изтеглянето на дейностите му от Русия след инвазията в Украйна ще доведе до обезценяване на активи и разходи на стойност 4 до 5 милиарда долара в резултатите му за първото тримесечие, които ще бъдат публикувани на 5 май, предаде Франс прес.

Прочети още...
10:45 | 07 април 2022

"Руските войници изгарят труповете на убитите цивилни украинци в мобилни крематориуми"

Експерти от западните правителства предполагат, че скоро ще бъдат разкрити още жестоки престъпления на руските войски. Служител на британското правителство подчерта, че разследванията за военни престъпления ще бъдат едно от наследствата на този конфликт.

Прочети още...
10:43 | 07 април 2022

Русия: Отстраняването ни от СПЧ може да има разрушителни последици за ООН

Евентуалното отстраняване на Русия от участие в Съвета по правата на човека (СПЧ) може да има разрушителни последици за ООН като цяло, каза в сряда Дмитрий Полянски, първи заместник-постоянен представител на Руската федерация в световната организация, цитиран от ТАСС.

Прочети още...
10:30 | 07 април 2022

Близо 8 900 украинци са влезли в Румъния през последното денонощие

Броят на украинските граждани, които са влезли в Румъния в сряда, е нараснал с 18% спрямо предходния ден, съобщава агенция Аджерпрес.

Генералният инспекторат на румънската гранична полиция съобщи, че през граничните пунктове на страната в сряда са преминаи 8 894 са украински граждани.

Прочети още...
10:25 | 07 април 2022

Кой е "Касапинът от Буча"?

„Касапинът от Буча“ – с това прозвище е познат подполковник Азетбек Омурбеков, командир на 64-та мотопехотна бригада на руската армия. Според украинска група, която следи руските военни и спецслужби, той е отговорен за клането на цивилни в Буча, пише британският „Таймс“, цитиран от Би Ти Ви.

Прочети още...
10:23 | 07 април 2022

Жозеп Борел: ЕС може да наложи нови санкции срещу Русия още днес или най-късно утре

Днес или утре лидерите на страните членки от Европейския съюз може да се договорят за пети пореден пакет от санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви, че сред санкциите ще бъде включена и забрана за внос на въглища. 

Прочети още...
09:18 | 07 април 2022

Кулеба: Украйна има нужда от три неща - оръжия, оръжия, оръжия

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви днес при пристигането си за участие в заседанието на външните министри на страните от НАТО в Брюксел, че идва със задачата да осигури на своята страна само три неща - оръжия, оръжия, оръжия.

Прочети още...
07:45 | 07 април 2022

Какво ще се случи, ако Европа наложи санкции на руския петрол?

Европейската комисия предложи вносът на руски въглища в ЕС да бъде забранен. Това е част от поредния пакет санкции, налагани на Русия заради инвазията й в Украйна и е първият, който предвижда ограничения върху енергоносители. Официални европейски представители казват, че след въглищата може да дойде ред и на петрола.

Прочети още...
07:34 | 07 април 2022

11 тела са открити в киевското предградие Гостомел

Телата на единайсет души са били открити в гараж в киевското предградие Гостомел, съобщи в. "Украинска правда" късно снощи, като се позовава на публикация в Телеграм на бившия вътрешен министър Арсен Аваков, предаде ДПА.

Прочети още...
07:00 | 07 април 2022

Италия намекна, че би подкрепила ембаргото за руския газ

Италия ще "следва решенията на Европейския съюз" относно новите санкции срещу Русия, включително евентуално ембарго за руския газ, заяви министър-председателят Марио Драги.

Нарастващият брой "кланета" в Украйна "ни подтиква да приемем още по-строги санкции", заяви пред репортери след заседание на правителството в сряда италианският премиер, цитиран от АП.

Прочети още...
06:54 | 07 април 2022

Мирно шествие в София в подкрепа на Украйна

Днес ще се проведе мирно шествие в подкрепа на Украйна под надслов „Ние не сме неутрални”. Поводът е информацията за убийства на цивилни граждани в украинския град Буча, за които се твърди, че са извършени от руската армия.

Прочети още...
06:51 | 07 април 2022

Русия обяви, че е направила плащания по дълга си в рубли

Русия обяви в сряда, че е направила през тази седмица плащане по външния си дълг в рубли - ход, който може да не бъде приет от държателите на руски външен дълг и да постави страната на пътя към исторически безпрецедентен дефолт, съобщи Асошиейтед прес.

Прочети още...
06:33 | 07 април 2022

Хиляди жители на Източна Украйна се евакуират

Хиляди започнаха да бягат от Източна Украйна заради новата опасност от руска атака. Москва обяви по-рано, че насочва армиите си към тази част на страната. Киев също смята, че скоро там ще започне офанзива на руснаците.

Прочети още...
06:30 | 07 април 2022

Зеленски: Забавянето на решенията за ембарго на руския петрол струва животи

Във видеообръщение, разпространено рано в четвъртък, украинският президент Володимир Зеленски призова демократичния свят да се откаже от руския петрол и заяви, че невъзможността бързо да бъде договорено ембарго струва украински животи, съобщиха Ройтерс и БТА.

Прочети още...
06:24 | 07 април 2022

САЩ искат Русия да бъде изключена от Г20

Министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън заяви, че президентът Джо Байдън иска Русия да бъде изключена от Г20 - форумът на двайсетте най-големи икономики, като в противен случай Вашингтон ще бойкотира "серия от срещи на Г20" в Индонезия, ако на тях присъстват руски представители, съобщиха Ройтерс и БТА.

Прочети още...
06:14 | 07 април 2022

Великобритания планира да изпрати бронирани машини на Украйна

Великобритания подготвя планове за изпращане на бронирани машини на Украйна, пише в публикация на "Таймс", цитирана от Ройтерс и БТА.

Вариантите, които обмисля британското министерство на отбраната, включват изпращането на бронирани патрулни автомобили като "Мастиф" или машина от тип "Джакал", която може да бъде използвана за разузнаване или като патрулен автомобил с голям радиус на действие, се казва в информацията.

15813 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
а

2022.04.07 | 11:36

2
В България много повече са умрели от липса на средства да си купят лекарства!!!!!!!!!

2022.04.07 | 10:35

1
Само 11 души,нали уж война има там,тука само лекарите тепат повече на ден,имаме си и около 600-700 села като след тежка бомбардировка инфраструктура и икономика са на подобно ниво,те бежанците вече почнаха да бягат и от тука,после ще се хвалят че са избягали от две войни.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини