ДЕН 27 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Русия не изключва използването на ядрени оръжия в Украйна

  • 22 март 2022 19:13

  • 21669
  • 29
ДЕН 27 ОТ ВОЙНАТА В УКРАЙНА: Русия не изключва използването на ядрени оръжия в Украйна
© Novini.bg

Последвайте канала на

22:53 | 22 март 2022

Проруски сепаратисти спряха хуманитарен конвой край Мариупол

Проруските сепаратисти спряха хуманитарен конвой недалеч от обсадения пристанищен град Мариупол, съобщи високопоставен служител в Киев, цитиран от БТА.

Бойци от самопровъзгласилата се Донецка народна република са взели "за заложници" няколко служители на украинската гражданска отбрана в Манхуш, на 10 км западно от Мариупол, заяви днес вечерта по украинската телевизия вицепремиерката Ирина Верешчук.

Прочети още...
21:47 | 22 март 2022

Зеленски ще участва в срещата на върха на НАТО

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще участва чрез видеоконферентна връзка в срещата на върха на НАТО в четвъртък, на която ще се обсъжда войната в Украйна, предаде БТА, като се позоваха на говорителя на Зеленски - Сергий Никифоров.

Той поясни, че Зеленски ще направи обръщение към участниците в срещата и може дори да вземе участие в цялата дискусия, но все още се работи по детайлите в тази насока.

Прочети още...
21:38 | 22 март 2022

Путин обсъди с Макрон руско-украинските преговори

Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон, съобщиха руски осведомителни агенции, цитирани от БТА.

По данни на Интерфакс двамата са обсъдили мирните преговори между Русия и Украйна.

Прочети още...
21:33 | 22 март 2022

"ТоталЕнержи" ще спре да купува руски петрол до края на годината

Френският енергиен гигант "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) напълно ще спре закупуването на руски петрол и петролни продукти най-късно до края на 2022 година, предаде БТА цитирайки изявление на компанията. 

"ТоталЕнержи" актуализира политиката си спрямо Русия на фона на продължаващия конфликт в Украйна.

Прочети още...
21:20 | 22 март 2022

Кремъл не изключва използването на ядрени оръжия

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че никой дори не си е и помислял някога, че специалната военна операция в Украйна ще отнеме само няколко дни, предадоха световните агенции. С наименованието "специална военна операция" Русия нарича действията си в Украйна, припомнят западните информационни агенции.

Песков повтори уверенията на Москва, че операцията върви по план. Той увери, че Русия би използвала ядрени оръжия, само ако самото ѝ съществуване е заплашено.

Песков припомни, че главните действия на руските военни в Мариупол  са да прочистят града от националистически подразделения, предаде ТАСС.

Прочети още...
21:00 | 22 март 2022

Орбан поиска евросредства в помощ на Унгария за справяне с бежанската криза

Унгарският министър-председател Виктор Орбан поиска Европейската комисия (ЕК) да изплати всички евросредства, отпуснати на страната му, включително заем по Механизма за възстановяване и устойчивост, за да се помогне на Унгария да се справи с украинската бежанска криза, съобщи прессекретарят му, цитиран от Ройтерс.

Съгласно копие от писмо с дата 18 март, изпратено до председателя на комисията Урсула фон дер Лайен и до Ройтерс в отговор на запитване за коментар, Орбан е посочил, че Унгария иска да използва заемния механизъм за отбрана, граничен контрол и за решаване на хуманитарни и други неотложни задачи за овладяване на кризата.

Прочети още...
20:59 | 22 март 2022

В четвъртък обявяват нови санкции срещу Русия

Западните страни ще обявят в четвъртък нови санкции срещу Русия и ще засилят съществуващите вече санкции. Това заяви съветникът по националната сигурност към Белия дом Джейк Съливан, предадоха световните агенции.

Той увери освен това, че САЩ засега не са видели Китай да доставя военно оборудване на Русия след последния видеоконферентен разговор на Джо Байдън с китайския му колега Си Цзинпин, проведен миналия петък. Вашингтон продължава да следи за такива потенциални действия от страна на Пекин, допълни Съливан.

Прочети още...
20:22 | 22 март 2022

Байдън: Индия е колеблива в действията си срещу Русия

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че от страните членки на групата КУАД само Индия е "донякъде колеблива" в действията си срещу Русия заради инвазията в Украйна, тъй като се опитва да балансира връзките си с Русия и Запада, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Докато другите страни членки на КУАД - САЩ, Япония и Австралия - наложиха санкции на руски физически и юридически лица, Индия все още се въздържа да санкционира своя най-голям доставчик на военна техника, отбелязва агенцията. Индия призова за спиране на насилието в Украйна, но не осъди руската инвазия.

"В отговор на тази агресия ние демонстрираме единен фронт от НАТО до Тихия океан", каза Байдън на бизнес форум, визирайки руската агресия в Украйна. "В КУАД, може би с изключение на Индия, която е леко колеблива по някои от въпроси, Япония е много силна, както и Австралия, по отношение на справянето с агресията на Путин", добави той.

Прочети още...
20:14 | 22 март 2022

Вижте кои украински градове са потенциални мишени на руските атаки

В 27-я ден от войната продължава да се затяга обсадата на Мариупол. Градът отказва да капитулира. В Киев действа комендантски час до утре сутринта. И днес над украинската столица имаше ракетен обстрел, обобщава БНТ.

Американският президент предупреди, че Владимир Путин обмисля използването на химически оръжия в Украйна.

Ето кои украински градове са потенциални мишени на руските атаки:

ЧЕРНИГОВ

Чернигов - градът, който на север граничи с Беларус, на изток - с Русия. От началото на войната е почти под постоянна обсада. Опасенията са, че ще се превърне в следващия Мариупол.

Последни сателитни снимки показват раздвижване на руските части в Беларус, на около 70 километра от Чернигов.

Преди руската инвазия там живееха около 280 000 души. Сега жителите на града са изправени пред дилемата - дали да останат или да живеят. Не всички, обаче, успяват да се евакуират.

СУМИ

Суми е другия град, около който се затяга обсадата. При ракетен обстрел вчера имаше изтичане на амоняк от завод за торове. Руските военни разпространиха кадри с настъплението им към града.

Прочети още...
20:08 | 22 март 2022

Гутериш: Време да се сложи край на абсурдната война на Русия в Украйна

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова да се сложи край на "абсурдната война", започнала с руското нахлуване в Украйна преди около месец, и предупреди, че конфликтът "не показва признаци на бърза развръзка" и че украинският народ "преживява истински ад", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Продължаването на войната в Украйна е морално неприемливо, политически неоправдано и безсмислено от военна гледна точка", каза Гутериш пред репортери в Ню Йорк. 

Прочети още...
19:31 | 22 март 2022

Най-малко един е убит при атака с дронове срещу Националната академия на науките в Киев

Най-малко един човек бе убит днес при атака с дронове камикадзе в Киев, съобщи БТА.

Няколко дрона са взели на прицел сграда на Националната академия на науките в северозападната част на града.

Спасителни екипи са извадили най-малко едно тяло с униформа от тази седеметажна сграда, над която все още се издига дим от пожара, причинен при нападението.

Прочети още...
19:25 | 22 март 2022

Ето къде разселват бежанците от Украйна

Над 3,5 млн. души са напуснали Украйна от началото на войната, съобщиха от Върховния комисариат по бежанците към ООН.

Най-много - над 2 млн. души са преминали границата с Полша. Част от тях са се насочили към други държави в Западна Европа. В Германия броят им вече е 232 000 души, във Франция - 17 000 души, а в Испания - 25 000 души. Над 55 000 души вече са в Италия, предаде БТВ.

Прочети още...
19:04 | 22 март 2022

Ожесточени боеве се водят около Киев и Харков

За ожесточени боеве около столицата Киев и втория по големина украински град Харков съобщават украинските власти, предаде БНР.

Световната здравна организация и агенцията на ООН за бежанците потвърждават откъслечната информация от фронтовете за хуманитарното бедствие.

Прочети още...
18:25 | 22 март 2022

Израел отвори полева болница в Западна Украйна

Израел отвори болница в град Мостиска, близо до полската граница. Тя ще бъде ръководена от 65 лекари и медицински сестри, идващи от цял Израел. В болницата ще могат да се полагат грижи за до 150 души едновременно, обявиха от медицинския център в Шеба, близо до Тел Авив, съобщава БТА.

Прочети още...
17:25 | 22 март 2022

Украйна: За 300 000 души в окупирания Херсон храната е на привършване

Украйна заяви, че за около 300 000 души в окупирания Херсон храната и медицинските консумативи са на привършване, и обвини Русия, че пречи на цивилните да се евакуират към териториите под украински контрол, предаде Ройтерс. 

Прочети още...
17:21 | 22 март 2022

Пентагонът: Украинската армия на места си връща позиции във войната с руските сили

Украинската армия провежда контраофанзиви, които направиха възможно, по-специално на юг, да си възвърне позициите спрямо руските войски, сблъскващи се със затруднения в комуникациите, каза днес говорителят на Пентагона Джон Кърби, цитиран от БТА.

Прочети още...
17:10 | 22 март 2022

Отнемат званието "Народен артист на Украйна" на Филип Киркоров

Комисията за хуманитарна и информационна политика призова президента на Украйна Володимир Зеленски да лиши артисти от почетните звания "Народен артист на Украйна" и "Заслужил артист на Украйна".

Прочети още...
16:44 | 22 март 2022

Киев: Владимир Путин подготвя преврат в Минск

"Руският президент Владимир Путин подготвя преврат, чиято цел е да свали държавния глава в Минск Александър Лукашенко", това каза съветникът във украинското вътрешно министерство Антон Херашченко, цитиран от киевското издание УНИАН.

Прочети още...
16:42 | 22 март 2022

Възможно ли е Путин да бъде осъден за военни престъпления в Украйна?

Президентът на САЩ Джо Байдън публично нарече руския си колега „военнопрестъпник“. Правни експерти твърдят, че съдебно преследване на Владимир Путин или други руски лидери, обаче, би се сблъскало с големи препятствия и може да отнеме години, пише Ройтерс.

Прочети още...
16:30 | 22 март 2022

Известен руски журналист: Цял свят мечтае да прочете в новините думите "Путин е мъртъв"

Дълго пътувах до тук, защото както знаете от Русия днес няма никакви преки и даже нормални обиколни полети и едно от тези приключения сигурно ще ви се стори любопитно. Аз летях през Финландия и това беше малко провинциално градче, където ме посрещнаха приятели, които след това трябваше да ме качат на самолет до един европейски град и после да прелетя до Тел Авив. Както знаете, аз имам проблеми с благоразумието и това не е самохвалство, а констатация на факти. Знаейки моите проблеми с благоразумието, и оценявайки моето желание да се отбия в местния финландски супермаркет за бутилка Кока-кола, моите приятели ми казаха: "Ние те молим, нито дума на руски език. Издавай някакви нечленоразделни звуци, а ние ще кажем, че си глухоням". 

Това заяви известният руски журналист, телевизионен водещ, продуцент, сценарист и режисьор Александър Невзоров в своя беседа по повод войната в Украйна пред публика в театър "Бейт А-Хаял", Тел Авив, Израел, на 18 март, тази година.

Прочети още...
16:12 | 22 март 2022

В Русия ще вкарват в затвора за лъжлива информация за дейността на държавните органи извън страната

Държавната дума (долната камара на руския парламент) прие на второ и трето, последно, четене поправки към Наказателния кодекс, въвеждащи съдебна отговорност за лъжлива информация за дейността на държавните органи на Руската федерация извън страната, предаде израелското издание нюзру.

Прочети още...
16:01 | 22 март 2022

Унгария вдигна в бойна готовност изтребители заради самолет от Украйна

Самолети на унгарските военновъздушни сили бяха приведени в бойна готовност заради неидентифициран самолет, навлязъл във въздушното пространство на Унгария от Украйна, съобщава Hungary Today.

Прочети още...
15:45 | 22 март 2022

The Sunday Times: След Украйна Русия ще си вземе Аляска от САЩ

След Украйна Владимир Путин ще върне Аляска на Русия, прогнозира в своя статия британското издание The Sunday Times.

Прочети още...
15:36 | 22 март 2022

Белград никога няма да наложи санкции срещу Русия

Високопоставен сръбски държавен служител заяви, че Белград никога няма да наложи санкции или да се присъедини към западната "истерия" срещу Русия за нейното нахлуване в Украйна, съобщава Асошиейтед прес.

Прочети още...
15:32 | 22 март 2022

Войната в Украйна носи глад в Източна Африка

Неправителствената благотворителна организация Оксфам предупреждава за неизбежна продоволствена криза в Източна Африка, предизвикана до голяма степен от руската инвазия в Украйна, съобщава БТА. Главният изпълнителен директор на организацията Габриела Бухер посочи в изявление, че Етиопия, Кения, Сомалия и Южен Судан, наред с други страни, са най-силно изложени на риск. Дори този месец да завалят сезонните дъждове, ситуацията няма да се облекчи напълно. Близо 28 милиона души могат да бъдат засегнати, добави тя.

Прочети още...
15:16 | 22 март 2022

Зеленски покани папата да посредничи между Киев и Москва

Украинският президент Володимир Зеленски покани днес папа Франциск да бъде посредник в преговорите между Киев и Москва за слагане на край на войната в Украйна, започнала след руската инвазия на 24 февруари, съобщава БТА.

Прочети още...
15:08 | 22 март 2022

Украинският министър на здравеопазването твърди, че досега руската армия е разрушила 10 болници в страната

Украинският министър на здравеопазването Виктор Ляшко каза днес пред националната телевизия, че 10 болници са били напълно унищожени от началото на руската инвазия в страната, а заради боевете до редица лечебни заведения не може да бъдат доставени лекарства и медицински консумативи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. 

Прочети още...
15:05 | 22 март 2022

Посланикът на Русия и у нас: Изгонените от България дипломати кацнаха в Москва

"Десетте наши дипломати, които бяха изгонени от българските власти, пристигнаха в Москва", това каза посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова пред ТАСС. "Със специален полет от Истанбул до Москва бяха изведени 69 наши граждани. Сред тях бяха и десетте сътрудници на мисията ни в София, обявени за персона нон грата. Останалите пътници бяха руски туристи от Турция, България и членки на Европейския съюз. Хората се оказаха блокирани след като 27-те страни затвориха въздушното си пространство за самолети на Руската федерация. Полетът бе организиран от посолството ни в Анкара", каза още Митрофанова.

Прочети още...
15:04 | 22 март 2022

Пожари са пламнали близо до АЕЦ "Чернобил"

Няколко пожара са пламнали в забранената зона около авариралата атомна електроцентрала в Чернобил, предаде БТА, позовавайки се на украинския парламент, който цитира данни от Европейската космическа агенция.

Прочети още...
14:55 | 22 март 2022

Марина Овсянникова: Патриот съм и няма да напусна Русия

Руският журналист Марина Овсянникова, която протестира срещу случващото се в Украйна, като излезе в ефир с антивоенен плакат „Спрете войната“, заяви пред международни медии, че остава патриот и отказва да напусне Русия, въпреки че се страхува от тежки последици от тамошните власти, пише Си Ен Би Си.

Прочети още...
14:43 | 22 март 2022

Зам.-министър на търговията на Русия предлага създаване на кибервойски

Заместник-ръководителят на руското министерство на търговията и индустрията Василий Шпак предложи създаването на кибервойски в Русия и назначаването на разработчици в тази конкретна област, предава БНР.

Прочети още...
14:42 | 22 март 2022

ЕС: Готови сме за налагане на още санкции срещу Русия при необходимост

Външните министри от ЕС са единодушни, че оставаме в готовност за налагане на още санкции срещу Русия, ако обстановката го изисква, заяви днес говорител на Европейската комисия. Всички възможности остават открити, за да спрем руския президент Владимир Путин да извършва тази брутална агресия срещу украинския народ, добави той. ЕС е единен в оценката, че е необходимо да приключи с доставките на енергоносители от Русия. Обсъжда се как това да стане, но е общо мнението, че трябва да стане възможно най-скоро, посочи говорителят.

Прочети още...
14:06 | 22 март 2022

Руската армия се сблъска с неочаквано предизвикателство при настъплението си към Киев

Руската армия, настъпваща към украинската столица Киев, се оказа буквално в задънена улица. Оказа се, че река Ирпин е преляла и излязла от коритото си, наводнявайки района, през който е трябвало да минат руските войници, за да стигнат до столицата.

Прочети още...
13:54 | 22 март 2022

СЗО: 65 болници в Украйна са били обект на атаки

Световната здравна организация обяви, че е потвърдила 62 отделни атаки срещу здравни заведения в Украйна от началото на войната преди четири седмици, предава BBC. 

Прочети още...
13:38 | 22 март 2022

Зеленски пред италианския парламент: На ръба на оцеляването сме

Украинският президент Володимир Зеленски заяви днес пред италианския парламент, че неговата страна, изправена пред руска инвазия, е на ръба на оцеляването, и предупреди, че целта на Москва е войната да се разпространи в останалата част от Европа, предаде Ройтерс.

Прочети още...
13:30 | 22 март 2022

Руското министерство на отбраната: Завзети са още украински територии

Руските въоръжени сили са постигнали напредък, завземайки още украински територии, съобщи днес министерството на отбраната на Русия, цитирано от ДПА. Бойците на провъзгласената от сепаратистите в Източна Украйна Донецка народна република са се придвижили с още 4 километра, каза говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Прочети още...
13:16 | 22 март 2022

Путин вече не е „Доктор хонорис кауза“ във ВТУ

Академичният съвет на Великотърновския университет отне почетното звание „Доктор хонорис кауза“, присъдено на Владимир Путин преди 13 години. Академичният съвет единодушно е отменил решението на колегите си от 26 януари 2009 година, с което на тогавашния министър председател на Руската федерация Владимир Путин е присъдено званието „Почетен доктор на Великотърновския университет“ за приноса му за мирното развитие на съвременния свят.  

Прочети още...
13:00 | 22 март 2022

Германия заговори за план "Маршал" за Украйна

Украйна се нуждае от план "Маршал" за справяне с последствията от руската инвазия. Това заяви германският финансов министър Кристиан Линднер, цитиран от "Ройтерс". Нашата подкрепа за борбата на украинския народ за свобода ще продължи, увери той в реч пред долната камара на парламента.

Прочети още...
12:59 | 22 март 2022

Кремъл: Русия не създава структури за формиране на местни органи на властта в Украйна

"Русия не създава структури, които да се заемат с формирането на органи на местната власт в освободените райони (окупирани от руската армия) в Украйна", това заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков предаде ТАСС. Говорителят на руския президент Владимир Путин отговори отрицателно на журналистически въпрос дали се предвиждат смени в ръководството на превзетите от Москова населени места. "Ние нямаме такива планове", посочи още той.

Прочети още...
12:32 | 22 март 2022

Анджей Дуда: Руската армия се държи по същия начин, по който нацистите са бомбардирали Полша през ВСВ

Анджей Дуда от своя страна определи действията на Русия в Украйна като военни престъпления и изрази надежда, че отговорните за случващото се ще бъдат изправени пред международните съдилища. ,,Руската армия се държи в Мариупол по същия начин, по който нацистите са бомбардирали Полша през Втората световна война. Затова се надявам, че на срещата на върха НАТО ще защити по еднозначен начин суверенитета на Украйна'', посочи Дуда

Прочети още...
12:13 | 22 март 2022

Зеленски е готов да обсъди с Русия статута на Крим и Донбас

Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че е готов да обсъди с Русия статута на Крим и на Донбас, след като украинската страна получи гаранции за сигурност, пише БНР.

Прочети още...
12:04 | 22 март 2022

Марина Овсянникова е британски шпионин?

Руският журналист Марина Овсянникова, която се противопостави на режима на Владимир Путин, като се появи с плакат „Спрете войната“ зад водеща на новините в държавната телевизия "Первый канал", беше наречена британски шпионин, пише The Mirror.

Прочети още...
12:01 | 22 март 2022

САЩ не могат да определят имат ли руските сили в Украйна командир на място

САЩ не могат да определят дали руският президент и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на страната Владимир Путин е назначил командир, който да ръководи военните действия в Украйна, предаде Си Ен Ен  

Прочети още...
11:42 | 22 март 2022

Болен ли е Владимир Путин?

През последните години се появиха множество спекулации относно здравословното състояние на руския президент Владимир Путин, пише The Mirror. 

Изглежда, че войната в Украйна продължава по-дълго от планираното от него. По тази причина възникнаха още повечче въпроси около състоянието на руския държавен глава. 

Прочети още...
11:05 | 22 март 2022

Гърция не очаква кризата в Украйна да дерайлира икономиката в момента

Гръцкият финансов министър Христос Стайкурас  заяви във вторник, че  не очаква "в момента"  кризата в Украйна да дерайлира икономическия растеж на Гърция, съобщи Ройтерс. 

Прочети още...
11:02 | 22 март 2022

Финландците са готови да хванат оръжие, за да защитят страната си

"75 процента от финландските граждани са готови да хванат оръжие, ако тяхната родина бъде нападната", написа изданието "Хелзинки саномат". 

Медията се позова на социологическо проучване, направено в началото на март. Според данните на социолозите ¾ от анкетираните са изразили готовност да бранят страната.

Прочети още...
10:47 | 22 март 2022

Нито една френска компания не си е тръгнала от Русия

Нито една френска компания не си е тръгнала от Русия, увери генералният директор на Френско-руската търговска и индустриална камара Павел Шински пред телевизия Бе Еф Ем (BFM). Шински освен това ги призова да не спират дейността си в Русия.

Прочети още...
10:46 | 22 март 2022

ЕЦБ: Войната на Русия в Украйна ще попречи на растежа на еврозоната

Войната на Русия в Украйна ще попречи на растежа на еврозоната, но се очаква икономическата експанзия да продължи, дори ако конфликтът ескалира, заяви във вторник вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос, предаде Ройтерс. 

Прочети още...
10:05 | 22 март 2022

Керемедчиев: Приходите от руските енергоизточници хранят войната

"Важно е да се види какъв ще е петият пакет мерки срещу Русии. Ако се спрат доставките на газ, ударът върху икономиката ще бъде силен. Липсата на крайни мерки и печалбата на Русия от енергоизточници продължават да хранят войната в Украйна. Това са 1 млрд. на ден. Това заяви за "Твоят ден" дипломатът Милен Керемдчиев.

Прочети още...
09:56 | 22 март 2022

Киев: Преговорният процес върви трудно. Руснаците не си пречупват стереотипите

"Преговорният процес с Русия въври трудно", това каза съветникът на украинския президент Володимир Зеленски – Михайло Подоляк пред Би Би Си. Сътрудникът на държавния глава в Киев заяви, че диалогът с Москва се провежда денонощно. "Провеждат се разговори  на различни нива и по различни теми военни, политически, юридически и други", посочи още Подоляк.

Прочети още...
09:32 | 22 март 2022

Москва отрича да депортира принудително украинци в Русия

Руското посолство в САЩ отрече обвиненията, че руските военни насилствено депортират украински граждани от обсадения пристанищен град Мариупол в Русия, съобщава TeleTrader. Новината идва, след като кметството на Мариупол обвини Москва, че ескортира жителите на града извън страната от т. нар. филтрационни лагери, където документите и телефоните им се конфискуват преди заминаването им.

Прочети още...
09:22 | 22 март 2022

Психиатър разкри състоянието на Путин

Виждам една пародия на войната, която поведе Хитлер срещу света. Историята се повтаря като пародия. Това е нещо като нахлуването в Полша през 1939 г. Напомня на екзалтацията на германския народ по времето на огромните митинги и поздравите на фюрера. Това обясни психиатърът Любомир Канов в студиото на сутрешния блок на Нова телевизия. Според него процесът по отрезвяване започва обикновено с катастрофално поражение.

Прочети още...
09:15 | 22 март 2022

Великобритания обясни защо Русия е използвала хиперзвукови ракети в Украйна

Твърдението на Москва, че е изстреляла хиперзвукови ракети в Западна Украйна, "вероятно има за цел да отклони вниманието" от липсата на напредък на руските сили на място. Това твърди Министерството на отбраната на Великобритания, съобщава "Ройтерс". Британското разузнаване отбелязва, че Русия твърди, че е изстреляла редица хиперзвукови ракети срещу цели в Западна Украйна.

Прочети още...
08:58 | 22 март 2022

Германски експерт: Руските "Кинжали" в Украйна са предупреждение към Запада

Използваните от Русия в Украйна хиперзвукови ракети "Кинжал" са предупреждение към Запада. Това заяви в статия за германския в. "Велт" експертът Герхард Хегман, отбелязва "Комсомолская правда". На 20 март руското министерство на отбраната съобщи, че войските му са ударили с такава ракета склад за гориво в Украйна от над 1000 км разстояние, напомня печатът. "Кинжалите" летят десет пъти по-бързо от звука и времето за реагиране след появата им е "екстремно малко", затова "ракетата е смятана за практически неуязвима за западните противовъздушни системи". НАТО осъзнава колко е ефективно това оръжие и не разполага със системи за противодействие срещу него, изтъква германският специалист.

Прочети още...
08:53 | 22 март 2022

Експерт: При намалени доставки на руски петрол бензинът ще поскъпне с 10-15 стотинки

Газът ще бъде последното нещо, върху което ще посегнем, тъй като нещата са доста по-сложни. За нефта има много повече опции. Ако нещата продължават в този си вид в Украйна, ще бъде предприета и такава стъпка. Това заяви енергийният експерт Васко Начев в студиото на “Здравей, България” по нова телевизия. Той каза, че в момента се обсъжда какво ще се прави, ако Русия спре доставките на газ към Европа. Замяната на петрол също ще бъда трудна, но вариантът за замяна е по-лесен, защото той се съхранява по-лесно.

Прочети още...
08:25 | 22 март 2022

Жител на Донецк: Градът е пуст, по цели дни се чува отдалечен артилерийски грохот

Ситуацията в Донецка област е много напрегната, по цели дни се чува отдалечен артилерийски грохот. Чува се как обстрелват Изюм. Непрестанни боеве, обстрели. Направо е ад. Това заяви пред БНТ Виталий Ковал, който е занаятчия от Донецк. По думите му хуманитарната ситуация е много сложна. Има проблеми с храните, лекарствата. Градът е опостушен, той е празен, много хора заминаха, казва Ковал.

Прочети още...
07:36 | 22 март 2022

Проф. Милчев: Ситуацията в Запорожие е тревожна

Ситуацията в Запорожие е тревожна и всеки ден в града се чуват сирени, предупреждаващи за въздушни удари. Това разказа за NOVA проф. Владимир Милчев, който е декан на Историческия факултет в Запорожкия университет. „От началото на войната нашият град и покрайнините му вече четири пъти бяха цел на ракетните удари на агресорите. Засегнати бяха не само военни обекти, а и една от жп гарите, учебната сграда и две общежития на Запорожкия национален университет”, добави той.

Прочети още...
07:19 | 22 март 2022

Яхтата на олигарха Роман Абрамович акостира в Турция

Яхтата на олигарха Роман Абрамович акостира в турското пристанище Бодрум, съобщи NOVA. Руският милиардер е част от „черния списък” на Евросъюза заради войната в Украйна. Дългата 140 метра суперяхта първоначално се е насочи към курортния град Датча, но по-късно крайната ѝ дестинация се промени. Маршрутът е бил от Черна гора до Турция,  заобикаляйки страните от Съюза.

Прочети още...
06:52 | 22 март 2022

В разгара на усилията за намиране на изход от войната - полският президент пристига у нас

Тази сутрин той ще проведе среща с държавния глава Румен Радев на "Дондуков" 2. 

Прочети още...
06:47 | 22 март 2022

Белият дом предупреди американски компании за подготвяна руска хакерска атака

Старши експертката по киберсигурност в Белия дом Ан Нойбъргър заяви вчера, че важни американски компании, които осигуряват критична инфраструктура, трябва да подобрят киберзащитните си позиции поради продължаващите цифрови заплахи от страна на Русия, съобщи Ройтерс. Нойбъргър заяви, че правителството на САЩ е видяло "подготвителна" руска хакерска дейност, насочена към множество американски компании, но не е "сигурно", че такава атака ще се случи.

Прочети още...
06:43 | 22 март 2022

Американската посланичка в Германия разкритикува Китай във връзка с украинската криза

Новата посланичка на САЩ в Германия разкритикува вчера Китай заради позицията му по отношение на украинската криза, предаде Франс прес. "Президентът Си (Цзинпин) казва, че е неутрален в този конфликт. В този конфликт не е възможно да си неутрален", заяви Ейми Гутман, която беше назначена за посланичка на САЩ в Берлин миналия месец.

Прочети още...
06:34 | 22 март 2022

Байдън: Путин обмисля използването на биологични и химически оръжия в Украйна

Обвиненията на Русия, че Киев има биологични и химически оръжия, не отговарят на истината и са индикация, че самият руски президент Владимир Путин обмисля използването на такива оръжия в Украйна, заяви американският президент Джо Байдън, предаде Ройтерс. Байдън не представи никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, отбелязва Ройтерс. "Гърбът на Путин опря до стената и сега той говори за нови "фалшиви флагове", като твърди, че САЩ разполагат с биологични и химически оръжия в Европа, което просто не отговаря на истината", заяви той.

Прочети още...
06:30 | 22 март 2022

Пентагонът заяви, че ще събира доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Пентагонът обвини вчера Русия в извършването на военни престъпления в Украйна и заяви, че ще събира доказателства за тях, предаде Ройтерс. Според американското министерство на отбраната стратегията на Кремъл в украинския конфликт включва нанасянето на безразборни удари, допълва БТА.

Novini.bg
21669 29

Свързани новини

Коментари 29

Добави коментар
Аре бее, Бай Дън ;)

2022.03.23 | 06:45

29
Нали бяха химически, после биологически, са па атомни а утре космически :)
Пълни глупости!

2022.03.23 | 06:43

28
И слава на руските войни!
Фейк

2022.03.23 | 06:42

27
Нюз
джурналята

2022.03.23 | 01:17

26
Русия щяла да ползва ядрени ракети срещу Украйна! Истината: Песков - Русия въобще не е и помисляла за ядрено оръжие. То би се използвало САМО при директно нападение и заплаха над Русия!
Славни веселяци са ...

2022.03.23 | 01:15

25
нашенските козяци! Верват си почти колкото 00краинския палячо.)))
Klicko

2022.03.23 | 01:13

24
Koga ste vzemat Zelenski za zalog...da spre vojnata...I naroda da zivne....
Така или иначе

2022.03.22 | 23:08

23
Русия няма шанс.
Гледах видео от английски дрон

2022.03.22 | 21:23

22
Великият танк армата и още един руски танк черен орел Т90 джевелинът ги изгори като клечки. Затова преди 8 години Белгия заяви че сега да разчиташ на танкове е все едно през втората световна да разчиташ на конница и продаде танковете си.
Великата

2022.03.22 | 21:17

21
Съветска армия от 10 милиона служещи се оказа само 2,2 милиона и главно служеше да се говори за много разходи а фактически скриваше недостатъците на социализма. Великата руска армия се оказа балон скриващ огромна корупция. Възниква въпросът а какъв балон е НАТО защото и там отиват много пари
СМЪРТ ЗА ВАРВАРИТЕ.

2022.03.22 | 20:50

20
ДА ЖИВЕЕ УКРАЙНА.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини