Германия заговори за план "Маршал" за Украйна

  • 22 март 2022 13:00

  • 2374
  • 0
Германия заговори за план "Маршал" за Украйна
© GettyImiges
Слушай новината Слушай новината

Украйна се нуждае от план "Маршал" за справяне с последствията от руската инвазия. Това заяви германският финансов министър Кристиан Линднер, цитиран от "Ройтерс".

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13439

Нашата подкрепа за борбата на украинския народ за свобода ще продължи, увери той в реч пред долната камара на парламента.

"Нашата солидарност с европейския ни съсед има трайна основа и затова се нуждаем от международен план "Маршал" за Украйна", категоричен бе министърът.

По-рано днес украинският президент Володимир Зеленски обяви, че Киев е готов да обещае да не търси членство в НАТО в замяна на това Русия да се съгласи на прекратяване на огъня и изтегляне на войските си.

Служител на НАТО пък предупреди, че войната е напът да влезе в безизходица, тъй като украинските сили пречат на Русия да постигне напредък, но руският президент Владимир Путин не показва желание да отстъпи.

Зеленски е готов да обсъди с Русия статута на Крим и Донбас

"И така, какво се случва, когато тези две сили се смазват взаимно по този начин? Загубите на живот и щетите ще бъдат доста сериозни", прогнозира той.

По оценки на украинското правителство войната досега е причинила щети за най-малко 100 милиарда долара върху инфраструктура, като пътища, мостове и болници, а също е довела до затварянето на поне половината от предприятията в Украйна, докато другата половина работи доста под капацитета си.

ООН предупреди, че ако нахлуването на Русия в Украйна се превърне в продължителен конфликт, почти 30% от населението на източноевропейската страна, населявана от 44 милиона души, може да остане под прага на бедността, докато други 62% биха били изложени на риск също да изпаднат в бедност в рамките на една година.

Последвайте канала на

Калина Христова
2374 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини