Ожесточени боеве се водят около Киев и Харков

  • 22 март 2022 19:04

  • 4787
  • 2
Ожесточени боеве се водят около Киев и Харков
© gettyimages
Слушай новината Слушай новината

За ожесточени боеве около столицата Киев и втория по големина украински град Харков съобщават украинските власти, предаде БНР.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 14019

Световната здравна организация и агенцията на ООН за бежанците потвърждават откъслечната информация от фронтовете за хуманитарното бедствие.

Световната здравна организация съобщи за 62 атаки по лечебни заведения в Украйна от началото на руското нашествие на 24 февруари. Само при тези нападения има десетки загинали и ранени, а според украинското здравно министерство 10 болници са били напълно разрушени.

Украйна: Путин уби 96-годишен мъж, оцелял в концлагерите на Хитлер

В окупирания град Херсон в Южна Украйна храните и лекарствата са на привършване. Демонстрациите на местните жители за запазване на единството на страната са ежедневни.

Властите в Киев обвиниха окупаторите, че при вчерашните протести са стреляли по невъоръжените демонстранти.

Украинският вицепремиер Ирина Верешчук призова Русия да позволи хуманитарни доставки за Херсон, както и за обсадения Мариупол. Тя поиска гаранции за сигурността на мирните жители, които искат да напуснат града. Според нея става дума за поне 100 000 души.

Руските войски проникнаха в центъра на Мариупол преди дни, но продължават да срещат ефективен отпор, твърдят от британското министерство на отбраната.

Агенция Асошиейтед прес съобщава, че след ожесточени боеве руските войски са били отблъснати снощи от предградието Макаров, край което минава магистралата от Киев за Житомир и Лвов. Така защитниците са предотвратили обграждането на столицата от северозапад, но руснаците са напреднали от югоизток.

Кметът на Бориспол, разположен на 40 километра от центъра на Киев, призова съгражданите си да напуснат града, защото боевете вече се водят в района.

Край Бориспол е най-голямото международно летище на Украйна. Градът наброяваше над 60 000 жители преди войната.

В Харков, където боеве се водят още от началото на войната, са разрушени близо хиляда сгради, повечето жилищни. Най-малко 500 мирни жители са загинали, според местните власти.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4787 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Sarbeca

2022.03.22 | 21:01

2
А оон кво вика за нацистите, дето кастрират военнопленници ?
Смях

2022.03.22 | 20:02

1
Бандеровците ожесточено се крият по мазетата :)

Добави коментар

Водещи новини