Марина Овсянникова: Патриот съм и няма да напусна Русия

  • 22 март 2022 14:55

  • 1755
  • 3
Марина Овсянникова: Патриот съм и няма да напусна Русия
© YouTube
Слушай новината Слушай новината

Руският журналист Марина Овсянникова, която протестира срещу случващото се в Украйна, като излезе в ефир с антивоенен плакат „Спрете войната“, заяви пред международни медии, че остава патриот и отказва да напусне Русия, въпреки че се страхува от тежки последици от тамошните власти, пише Си Ен Би Си.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13587

Тя посочи, че няма да приеме офертата на френския президент Еманюел Макрон, който й предложи убежище.

Макрон предложи убежище на Марина Овсянникова

„Не искам да напускам Русия. Аз съм патриот“, казва тя пред немския новинарски сайт Der Spiegel.

„Разбира се, страх ме е. Даже много. Всичко може да се случи, например автомобилна катастрофа. Каквото си поискат“, добави тя.

„Сега аз съм враг номер 1 тук“, споделя тя, като припомня, че говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи постъпката й като „хулиганство“.

Овсянникова разкри и слухове, че високопоставени служители са призовали за повдигане на наказателни обвинения срещу нея. В Русия е незаконно нахлуването в Украйна да се нарича война. Законът, който също прави незаконно и дискредитирането на руската армия, предвижда наказание до 15 години затвор.

Овсянникова, която е наполовина украинка и наполовина рускиня, все още не е обект на допълнителни обвинения. Тя смята, че щеше незабавно да бъде задържана за 15 дни, ако нямаше деца - син на 17 и дъщеря на 11 години. Въпреки това, тя казва, че е "много притеснена" за бъдещето им.

Журналистката разказва, че синът й е приел действията й особено тежко и я е обвинил, че унищожава целия им живот.

„Обясних му, че в живота трябва да реагираш и да вземаш решения, които често са сложни“, казва тя пред France 24.

Пред CNN тя обяснява, че й е ставало все по-трудно да следва партийната линия в работата си, тъй като е наблюдавала нарастващата агресия на Русия през годините, включително анексирането на Крим през 2014 г. и отравянето на опозиционния лидер Алексей Навални.

„Все повече усещам когнитивен дисонанс между вярванията си и това, което казваме в ефир“, каза Овсяникова. "Войната беше точката без връщане, когато беше просто невъзможно да се запази мълчание."

Водеща руска телевизионна журналистка напусна NTV в знак на протест срещу войната

Журналистката казва пред Der Spiegel, че е „щастлива“ да прочете, че протестът й е последван от поредица оставки на руски журналисти, включително на Жана Агалакова от "Первый канал", Лилия Гилдеева от NTV и Вадим Глускер.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
1755 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2022.03.22 | 15:27

3
Как ще напуснеш най-великата страна? Това е мечтата на всеки европеец и разумен човек защото там е като в рая. Всичко има и е много ефтино, като много от социалните грижи са безплатни. Вечна дружба с брстцкиа народ и СССР-БКП.

2022.03.22 | 15:24

2
Ох милата. Съдбата ти е решена и патриотизмът ти няма да те спаси. Я киселина в лицето, я взрив под колата, я снайперист, я безследно изчезнала. Прочети си молитвата и светъл да е пътят ти.
….

2022.03.22 | 15:16

1
Ех че проста таз

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини