Възможно ли е Путин да бъде осъден за военни престъпления в Украйна?

  • 22 март 2022 16:42

  • 4552
  • 15
Възможно ли е Путин да бъде осъден за военни престъпления в Украйна?
© Getty Images, архив
Слушай новината Слушай новината

Президентът на САЩ Джо Байдън публично нарече руския си колега „военнопрестъпник“. Правни експерти твърдят, че съдебно преследване на Владимир Путин или други руски лидери, обаче, би се сблъскало с големи препятствия и може да отнеме години, пише Ройтерс.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13301

Джо Байдън нарече Владимир Путин "военнопрестъпник"

Каква е дефиницията за военно престъпление?

Международният наказателен съд в Хага определя военните престъпления като "тежки нарушения" на Женевските конвенции след Втората световна война - споразумения, които определят международните хуманитарни закони, които трябва да се спазват по време на война. Нарушенията включват умишлено насочване на атаки към цивилни и нападане на военни цели, където цивилните жертви биха били „прекомерни“, казват правни експерти.

Украйна и западните й съюзници обвиняват руските сили в безразборно нападение срещу цивилни. Русия, която описва нахлуването си в Украйна като "специална операция", отрича и казва, че целта й е да "демилитаризира и денацифицира".

СССР ратифицира Женевската конвенция през 1954 г. През 2019 г. Русия спира да признава един от протоколите, но въпреки това остава страна по останалите споразумения на конвенцията. През 2002 г. е създаден Международният наказателен съд. Той е постоянен съдебен орган към ООН, който се занимава с геноцид, престъпления срещу човечеството, военни престъпления и престъпления на агресия.

Кремъл: Изказването на Джо Байдън за нашия президент е недопустимо

Как може да се развие подобно дело?

Главният прокурор на Международния наказателен съд (МНС) Карим Хан съобщи този месец, че е започнал разследване за възможни военни престъпления в Украйна.

Русия и Украйна не са членове на МНС, като Москва не признава трибунала. Украйна от своя страна даде одобрение да се проучат предполагаемите зверства на нейна територия, датиращи от анексирането на Крим от Русия през 2014 г.

Русия може да реши да не сътрудничи на МНС и така всеки процес ще бъде отложен, докато обвиняемият не бъде арестуван.

„Това няма да попречи на международния съд да продължи наказателното си преследване и да издаде заповеди за арест“, каза професорът по право в Американския университет Ребека Хамилтън.

Какви трябва да са доказателствата?

МНС може да издаде заповед за арест, ако прокурорите успеят да представят "разумни основания да смятат", че военни престъпления са били извършени. За да се стигне до присъда, прокурорът трябва да докаже вината на подсъдимия, обясняват експерти.

При повечето обвинения това изисква доказване на намерението. Един от начините да се направи това е прокурор да покаже, че в района на атаката няма военни цели и че случилото се не е било инцидент.

„Ако това се случва отново и отново и изглежда, че стратегията е насочена към атаки на цивилни в градските райони, това може да бъде много силно доказателство за намерение“, казва Алекс Уайтинг, гостуващ професор в юридическия факултет в Харвард.

Кой може да е обвиняем?

Разследването на военни престъпления може да се води срещу войници, командири и държавни глави, посочват експерти.

Прокурорът би могъл да представи доказателства, че Путин или друг държавен лидер е извършил военно престъпление, като е наредил директно незаконно нападение или е знаел, че се извършват престъпления, и не е успял да ги предотврати.

Астрид Райзингер Корачини, преподавател във Виенския университет, катедра по международно право, обяснява, че екипът на МНС е изправен пред предизвикателство да представи доказателства, които да обвързват престъпленията със разпореждания от високопоставени лица.

Защо присъдата за военно престъпление е трудна задача?

Правни експерти казват, че бомбардировките по родилното и театъра в Мариупол попадат в дефиницията за „военни престъпления“. Въпреки това, стигането до присъда може да бъде трудно.

На първо място, прокурорите са изправени пред трудоемката задача да докажат, че конкретните атаки са били директно наредени от държавните лидери. Друга пречка е, че често липсват свидетелски показания, тъй като хората могат да са сплашени или да отказват да говорят поради други причини.

В случая с Украйна прокурорите на МНС ще преглеждат публично достъпни видео и фотографски доказателства.

"Това в никакъв случай не е бърз процес. Фактът, че нещата вече се движат, е наистина силен знак", казва Хамилтън.

Обвиняемите да се изправят пред съда също би се оказало трудно. Почти със сигурност Москва ще откаже да изпълни заповедите за арест. В такъв случай ще трябва да се изчака потенциалните обвиняеми да посетят страни, където задържането им ще бъде възможно.

Съществуват ли прецеденти? 

От създаването си до момента Международният наказателен съд е наблюдавал 30 дела. Някои от тях са с множество обвиняеми. Съдиите са успели да осъдят петима души за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид и са оправдали други четирима.

През 2012 г. конгоанският военачалник Томас Лубанга Дило беше осъден.

Съдът издаде заповеди за арест на няколко обвиняеми, които остават на свобода, включително Джоузеф Кони, лидер на Божията армия за съпротивление в Уганда.

САЩ дават награда от 5 млн. долара за главата на Джоузеф Кони

През 1993 г. ООН създаде отделен Международен наказателен трибунал за бивша Югославия, за да разследва предполагаеми престъпления, извършени по време на Балканските войни. Той прекрати дейността си през 2017 г. и повдигна 161 обвинителни акта, като осъди 90 лица.

Според правни експерти съществува възможност да се създаде отделен трибунал за разглеждане на потенциални военни престъпления в Украйна.

Последвайте канала на

Теодора Павлова
4552 15

Свързани новини

Коментари 15

Добави коментар
Анонимен

2022.03.22 | 18:47

12
Теоретично е възможно. Практически няма да стане. ВАРВАРИНА ПУТЛЕР НЯМА ДА СМЕЕ ДА НАПУСНЕ БУНКЕРА СИ ДОКАТО Е ЖИВ.
Анонимен

2022.03.22 | 21:03

15
Че ще изгние там, не е толкова важно. По лошото е че затрива Русия за векове. Като са балъци да го търпят.
Анонимен

2022.03.22 | 21:03

14
Че ще изгние там, не е толкова важно. По лошото е че затрива Русия за векове. Като са балъци да го търпят.
Тенев

2022.03.22 | 18:59

13
То за съденето- и сега си го съдят задочно американците за какво ли не.
Анонимен

2022.03.22 | 18:47

11
Теоретично е възможно. Практически няма да стане. ВАРВАРИНА ПУТЛЕР НЯМА ДА СМЕЕ ДА НАПУСНЕ БУНКЕРА СИ ДОКАТО Е ЖИВ.
Хитлер

2022.03.22 | 18:00

10
Колкото осъдиха мен, толкова и Путин ще осъдят...
????

2022.03.22 | 17:30

9
А, възможно ли е, "АРЕСТАНТА-Другарят" Борисов да бъде ОСЪДЕН за ДАЛАВЕРИ и КРАЖБИ от Европейски и ДЪРЖАВНИ СРЕДСТВА?! ТАМ, някъде е ОТГОВОРА!!!???

2022.03.22 | 17:26

8
става ми смешно, вие сериозно ли
ne

2022.03.22 | 17:21

6
plateni podlogi kolko sa osadeni amerikanskite prezidenti za provedenite 5 voini tolkova shte bade i osaden putin.
Ясно е, че си

2022.03.22 | 17:25

7
Цървул
Симоне

2022.03.22 | 17:14

5
Що не вземете да си отпочинете от тъпи догадки.

2022.03.22 | 17:04

4
Путин е пътник. Няма да бъде осъден, а убит от собствените си хора. Месеците му са преброени!
Еми...

2022.03.22 | 17:03

3
А на въпроса - вероятно не, няма да го съдят. Путин ще го убият близките му бандити, както се е случило на всички чекистки началници досега, от Троцки, та до Андропов.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини