Новият генерал-губернатор на Австралия отново ще е генерал

  • 16 декември 2018 08:36

  • 725
  • 0
Новият генерал-губернатор на Австралия отново ще е генерал
© Pixabay

Австралийският премиер Скот Морисън обяви днес, че бившият армейски генерал Дейвид Хърли ще бъде следващият генерал-губернатор на Австралия, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Хърли ще стане третият бивш армейски офицер за последните десет години, който ще поеме този до голяма степен церемониален пост. Той ще наследи на него бившия генерал Питър Косгроув, чийто мандат изтича в началото на новата година. Държавен глава на Австралия е британският монарх. Генерал-губернаторът се явява представител на кралица Елизабет Втора в Австралия и подписва приеманите от парламента закони от нейно име. Заемащият поста се номинира от австралийския премиер и трябва да бъде приет от кралицата.

Хърли е сегашният губернатор на щата Нов Южен Уелс и беше смятан за консервативен и безспорен избор на премиера, който той направи преди федералните избори в Австралия през май догодина. Хърли ще заеме длъжността малко след изборите.
Морисън го определи като традиционалист, който вярва в стабилността. "Винаги съм се впечатлявал от ролята на генерал-губернаторите, които са били избирани сред редиците на нашите военни от резерва и това винаги е било водещо за мен при обмислянето на това назначение", каза той пред репортери в Канбера.

Австралийците, които са за това страната им да стане република, привеждат като довод в подкрепа на желанието си действията от 1975 г. на тогавашния генерал-губернатор сър Джон Кер, който уволнява демократично избраното лейбъристко правителство на Гоф Уитлъм и назначава лидера на консервативната опозиция Малкълм Фрейзър за премиер до произвеждането на нови избори.

През март съдът реши, че писмата между Кер и кралицата, които двамата си разменят, преди той да отстрани Уитлъм, все още продължават да са класифицирана информация и няма да бъдат огласявани.

Филип Епитропов
725 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини