Закон в Австралия ще лишава терористите от гражданство

  • 22 ноември 2018 11:39

  • 529
  • 1
Закон в Австралия ще лишава терористите от гражданство
© Pixabay

Австралийското правителство подготвя закон, който да лишава терористите от гражданство, предаде ДПА.

Целта е да се улесни депортирането им от Австралия. Новото законодателство ще бъде внесено за обсъждане в парламента през следващите няколко седмици, заяви днес правителството.

Новите правила създават възможност хората с двойно гражданство, обвинени в терористична дейност на територията на Австралия, да бъдат лишавани от гражданство, независимо каква присъда са получили от съда.

По сегашното законодателство обвинените в тероризъм трябва първо да бъдат осъдени най-малко на шест години затвор преди да стане възможно лишаването им от гражданство.

"Хората, които извършват терористични актове, отричат ценностите ни и трябва да напускат Австралия", заяви днес австралийският премиер Скот Морисън.

Австралийските власти планират на австралийци, замесени в терористична дейност в чужбина, да бъде налагана забрана за връщане в Австралия до две години.

До този момент деветима терористи с двойно гражданство са лишени от австралийско гражданство. Според австралийския министър на вътрешните работи Питър Дътън законовите изменения ще доведат до увеличаване на броя на хората с двойно гражданство, застрашени от отнемане на австралийския им паспорт.

БТА
529 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
асд

2018.11.22 | 13:17

1

според мен трябва да ги лишава от главите им, ама нали сме либерасти.

Добави коментар

Водещи новини