Австралия ще признае Западен Ерусалим за столица на Израел, но няма да премести посолството си там

  • 15 декември 2018 15:57

  • 579
  • 0
Австралия ще признае Западен Ерусалим за столица на Израел, но няма да премести посолството си там
© Pixabay

Австралия ще признае Западен Ерусалим за столица на Израел, но няма да премести посолството си в страната там, докато израелско-палестинският конфликт не бъде уреден по мирен път.

Това обяви днес австралийският премиер Скот Морисън, цитиран от АП. Морисън уточни, че Австралия ще признае Източен Ерусалим за столица на държавата Палестина едва когато бъде намерено мирно решение на основата на съвместното съществуване на две държави. Междувременно австралийското посолство в Израел ще си остане в Тел Авив.

Австралийското решение беше определено като "безотговорно" от палестинското ръководство, предаде БТА, позовавайки се на АФП. "Финалният статут на целия Ерусалим трябва да бъде установен по време на преговори", заяви високопоставеният палестински представител Саеб Еракат. Свещеният град сега е разделен на Източен и Западен Ерусалим. Източната част е възприемана от ООН като палестинска част на града. Израел окупира Източен Ерусалим и го анексира, но тази анексия не е призната от международната общност, която смята, че финалният статут на града трябва бъде дефиниран чрез преговори между израелците и палестинците.

По повод австралийското решение Еракат каза, че то е мотивирано от "дребнави вътрешнополитически въпроси, които се изразяват накрая в политики, противопоставящи се на мира и на сигурността по света". Еракат, който е фигура номер две в Организацията за освобождение на Палестина, разкритикува също така решението на Австралия да открие търговско представителство в Западен Ерусалим, което е в нарушение на резолюция на ООН.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
579 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини