Австралия посреща новата година с рекордна гореща вълна

  • 29 декември 2018 15:03

  • 1310
  • 0
Австралия посреща новата година с рекордна гореща вълна
© Pixabay

Докато Австралия се приближава към новата година, температури с 10 до 14 градуса над обичайните продължават рекордната гореща вълна, която трае вече пет дни, предаде ДПА. Плажовете са претъпкани, а климатиците работят на пълна мощност, докато хората се опитват да се справят с ненормално високите температури, които според прогнозите ще се задържат и през първите три месеца на 2019 година, съобщава Бюрото за метеорология.

Рекордните жеги обхванаха централните и южни части на страната, като на някои места за четвърти пореден ден се отчита температура над 44 градуса по Целзий. В западните райони на Сидни термометърът достигна 42 градуса днес, задържайки се за четвърти ден над 40 градуса. Горещата вълна в Сидни ще продължи в обозримо бъдеще, посочва метеорологичната служба. Нови рекорди бяха отчетени в градове в Нови Южен Уелс като Хай, където бяха отбелязани 45 градуса, и в Нарандера с 43,2 градуса.

Град Олбъри, на южната граница с щата Виктория, посрещна най-горещия си ден от 26 години при 42,4 градуса. В град Таркола във Виктория температурата вчера достигна рекордните 48,1 градуса, в Аделаида (Нови Южен Уелс) - 43,7 градуса. В Северозападна Австралия старият минодобивен град Марбъл Бей се готви за Нова година с 49,3 градуса, като се очаква температурите да се задържат над 45 градуса през значителна част от 2019 година.

БТА
1310 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини