Зинаида Златанова: Продажбата на гражданство е било борба с демографската криза

  • 01 ноември 2018 08:29

  • 2370
  • 6
Зинаида Златанова: Продажбата на гражданство е било борба с демографската криза
©

С екипа ми в Министерство на правосъдието по времето на правителството на Пламен ОрешарскиПламен Орешарски Доц. д-р ик. Пламен Василев Орешарски е български финансист, преподавател и политик. Роден е на 21, зам.-председателят ми Илия Ангелов подава сигнали, след като установихме, че се случват притеснителни неща в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Тази агенция има големи права. Веднъж признато гражданство, след това, то не може да се отменя. Това каза бившият министър на правосъдието Зинаида ЗлатановаЗинаида Златанова Зинаида Златанова е родена в София. Завършила е средното си образование в Немската езикова в ефира на Bulgaria ON AIR.

„Гражданството освен право на политическа връзка между човека и държавата има и голяма етична страна. То ни свързва като народ и общност. Да продаваш това е все едно да продаваш България“, подчерта тя.

„В Министерството установихме, че има молби написани самолично от кандидатстващи, които не знаят български език. Декларациите за самосъзнание се признава за официален документ. Примерно, ако не говориш езика, но се чувстваш българин, получаваш гражданство. Прокуратурата тогава си свърши работата, както и сега си я върши. Притесненията ни се потвърдиха, но бяха определени като много сериозни административни нарушения. Сега те са се превърнали в престъпления. Тогава получихме многобройни препоръки и взехме мерки, които доведоха до рязко минимизиране на продажбата на българско гражданство, каза екс правосъдният министър

По думите ѝ след като е започнал да се спазва по-стриктно законът, удостоверенията са намалели с 1/3“.

„Много малка част от тези хора живеят в страната ни. Те не допринасят по никакъв начин с образованието, пазара на труда и т.н.“, стана ясно от думите на Златанова. Тя бе категорична, че една от целите на лесното даване на българско гражданство цели справяне с демографския срив в страната ни.

"Много се надявам вече да има справедливост, защото всички ние се нуждаем от нея", каза оше тя.

 

 

Мая Йорданова
2370 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2018.11.01 | 17:38

6
Всеки чувстващ се българин трябва да говори езика. Другото е интересчийство!
айде пак извинения

2018.11.01 | 17:37

5
В Америка ще лишат децата на емигранти от гражданство, що не обмените опит с тях?

2018.11.01 | 11:36

4
И как ще се бориш с демографската криза..като вкарваш чужденци ли ? Плана за унищожение и заличаване на българскаъта нация е пред своя край
Ку.рю

2018.11.01 | 10:57

3
Защо не работи рейтинговата система на коментарите? Като дадеш палче нагоре или надолу, не се отчита впоследствие.
Stamat

2018.11.01 | 09:36

2
Първо нека изчакаме да видим ЕФЕКТИВНИ И РЕЦИПРОЧНИ на извършеното ЕФЕКТИВНИ присъди и чак тогава да говорим кой и как си е свършил работата!Важи за всички случаи, които нашумяха последните седмици!
броo

2018.11.01 | 09:32

1
Справедливост няма, трябва да си престъпник, или да крадеш, за да живееш добре,

Добави коментар

Водещи новини