Работещите в Кипър поискаха по-високи заплати

  • 26 януари 2023 14:59

  • 376
  • 2
Работещите в Кипър поискаха по-високи заплати
© Getty Images (архив)

Хиляди работници в Кипър, включително държавни служители, учители и строители, спряха днес работа в рамките на общонационална тричасова стачка, съобщи Асошиейтед прес. Според стачкуващите работодателите са се отметнали от споразумение за индексиране на трудовите възнаграждения съобразно с инфлацията.

Стачката е обявена от 14 синдиката в различни сфери – от автобусния транспорт до летищния персонал. Действията им имат за цел да изпратят послание към работодателите и правителствените медиатори, че няма да приемат никакво отстъпление от това, на което според тях имат право по закон.

Стотици работници се събраха в столицата Никозия на шествие до Министерството на труда с искания за по-високо заплащане.

Служители на "Амазон" във Великобритания излязоха на първата си стачка

От стачката ще бъдат засегнати 22 полета и около 4000 пътници от двете летища на острова. Летищният оператор „Хермес“ обяви, че полетите са пренасрочени за други часове извън времето на стачката.

Министърът на труда Кириакос Кушос заяви, че различията между работодателите и синдикатите са твърде големи, за да бъдат решени от настоящото правителство, което е в края на мандата си преди изборите в началото на следващия месец. Трудовите спорове ще бъдат приоритет на следващото правителство, което се очаква да поеме властта през март.

Владимир Василев
376 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
вале-каро

2023.01.26 | 15:20

2
Забележете какви са дръжките на знаменцата.
вале-каро

2023.01.26 | 15:19

1
Забележете какви са дръжките на знаменцата.

Добави коментар

Водещи новини