Стачки блокираха рафинерии във Франция

  • 26 януари 2023 13:32

  • 275
  • 0
Стачки блокираха рафинерии във Франция
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Френската енергийна компания "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) съобщи, че стачни действия са прекъснали доставките в някои производствени обекти в страната, а мащабните протести във втората европейска икономика срещу плановете на правителството да повиши пенсионната възраст продължават, предаде Ройтерс.

Компанията обяви днес, че доставките са блокирани в Мед, Донж, Нормандия и Дюнкерк, но добави, че продължава да гарантира, че бензиностанциите са достатъчно добре снабдени, предаде БТА. Рафинерията в Фейзен не е засегната, добави "ТоталЕнержи".

Представителят на синдиката Се Же Те (CGT) в "ТоталЕнержи" заяви, че в стачните действия участват близо две трети от работещите във френските рафинерии.

Няма налични данни за стачкуващите в рафинериите на "Есо" (Esso) , които се управляват от "ЕксънМобил" (ExxonMobil).

Франция: В 6 от 8 рафинерии продължиха блокадите, само в една стачката е прекратена

Представител на синдиката за "ЕксънМобил" заяви, че не е планирано нищо по-специално в рафинериите на компанията, като няма да има организирани блокади. Той добави, че служителите не подкрепят тази реформа, но не искат да са на първа линия.

Енергоснабдяването е намалено с около 100 мегавата заради стачката в АЕЦ "Белвил", съобщи операторът Е Де Еф (EDF). Няма информация за прекъсвания в доставките за хидроенергия.

Много служители във Франция започнаха да стачкуват тази седмица в знак на протест срещу плановете на президента Еманюел Макрон за реформа на пенсионната система, която да вдигне възрастта за пенсиониране до 64 години.

Цветелина Кирилова
275 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини