Национална стачка срещу пенсионната реформа на Макрон

  • 19 януари 2023 06:51

  • 675
  • 3
Национална стачка срещу пенсионната реформа на Макрон
© Getty Images
Слушай новината Слушай новината

Синдикатите във Франция организират днес национална стачка и протести срещу планираната пенсионна реформа, която ще увеличи възрастта за пенсиониране с две години до 64, съобщава агенция Ройтерс.

Влаковете ще спрат, училищата ще бъдат затворени, а работата на предприятията ще бъде нарушена заради стачката.

Проучванията на общественото мнение показват, че френските гласоподаватели с огромно мнозинство отхвърлят реформата, която правителството определя като жизненоважна, за да предпази пенсионната система от фалит.

На карта е заложен реформаторският авторитет на Макрон, както у дома, така и сред колегите му в ЕС, както и поддържането на контрол върху публичните разходи, отбелязва Ройтерс.

Преместването на пенсионната възраст с две години ще донесе допълнителни 17,7 млрд. евро годишни пенсионни вноски, което ще позволи на системата да се стабилизира до 2027 г., според изчисленията на министерството на труда.

Профсъюзите твърдят, че има и други начини да се осигури жизнеспособност на пенсионната система.

Говорителят на правителството Оливие Веран призова работниците да не парализират страната и каза, че правителството е спокойно и решително.

Профсъюзите във Франция подготвят мащабни стачки заради пенсионната реформа на Макрон

Профсъюзите заявиха, че това е само началото и ще последват още стачки и протести.

Реформата все още не е приета от парламента, където Макрон загуби абсолютното си мнозинство, но се надява да прокара промените с подкрепата на консерваторите.

Междувременно Макрон и няколко от неговите министри ще бъдат днес в Барселона за среща с испанското правителство.

Последвайте канала на

Виолета Симеонова
675 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Шоп

2023.02.03 | 07:02

3
М.Ъ.Р.З.Е.Л.И.В.И.Т.Е французи се пенсионират на 60/58г. мъже/жени и за разлика от останалите европейци, които работят по 5-8г. повече си живеят щастлив пенсионерски живот повече от 20г. Осигурителната им система е пред банкрут. Дефицитът им е 98% ОТ БВП!
Niki2

2023.01.20 | 07:14

2
Macron se skri v Espagne dokato natoda mu protestira...Obechta na Prezidentskite Izbori za Référendum za tazi reforma.Viatar i magla! Bilo spravedlivo i demokrati4no. Za koi?
PaulaFox

2023.01.19 | 10:36

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Goo-gl.me/id389076

Добави коментар

Водещи новини