ЕЦБ не очаква стагфлация в Еврозоната

  • 22 юни 2022 14:48

  • 480
  • 1
ЕЦБ не очаква стагфлация в Еврозоната
©
Слушай новината Слушай новината

Прогнозите на частния сектор сочат, че стагфлация в еврозоната е малко вероятна, заяви Европейската централна банка в икономическия си бюлетин днес.

Въпреки, че последните прогнози предвиждат значителна корекция в посока надолу на растежа и нагоре на инфлацията, "настоящите експертни прогнози остават далеч от сценарий за стагфлация", заяви представител на ЕЦБ.

Според определението на ЕЦБ стагфлация настъпва, когато инфлационните очаквания надхвърлят целевата стойност на ЕЦБ от 2%, докато икономиката е в застой или се свива и двете условия се запазват в продължение на поне две години.

Прогнозата за растежа на реалния БВП според проучването на ЕЦБ “Consensus Economics” обаче остава над 2%, а само трима прогнозни експерти очакват растеж под 1% за следващата година, посочва ЕЦБ. Същевременно повечето експерти очакват инфлацията да спадне под 2% през втората половина на 2023 г., съобщи "Политико".

Въпреки това несигурността се е увеличила, както и разминаването между прогнозите, според ЕЦБ. Тази несигурност е намерила отражение в историята на прогнозите в последно време. Миналата година по това време повечето експерти по подобен начин очакваха инфлацията да спадне отново под 2% в края на 2022 г. и никой не виждаше темпове на инфлация, надхвърлящи 8%.

МВФ ще намали прогнозата си за световния икономически растеж

Все пак ЕЦБ се постара да отхвърли предположенията, че регионът може да се сблъска с повторение на стагфлацията, която разтърси икономиките през 70-те години на ХХ век. По-специално тя твърди, че рискът от спирала на цените на труда е намалял въпреки много свития пазар на труда, тъй като официалните схеми за индексиране на заплатите са по-рядко срещани и по-малко работници са синдикализирани.

Последвайте канала на

Калина Христова
480 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
.

2022.06.22 | 15:48

1
Не я очакват, но тя вече е на лице. При това в момента се наблюдава само началото!

Добави коментар

Водещи новини